Fler patientskador i vården

Allt fler anmäler att de har skadats i sjukvården. För åtta år sedan gjordes cirka 8 000 skadeanmälningar per år. 2005 hade det ökat till runt 9 000 och de senaste två åren har antalet stigit till cirka 9 800.

Göteborg2007-10-05 00:00

Allt fler anmäler att de har skadats i sjukvården. För åtta år sedan gjordes cirka 8 000 skadeanmälningar per år. 2005 hade det ökat till runt 9 000 och de senaste två åren har antalet stigit till cirka 9 800, enligt en rapport från Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (Löf). Bolaget ansvarar för patientskadeförsäkringen och gör bedömningar och prognoser över hur skadorna utvecklas.

Lars-Olof Rönnqvist, sjukvårdsdirektör i Västra Götaland och styrelseledamot i Löf, säger till Göteborgs-Posten att man inte vet vad som ligger bakom ökningen, men att det kan vara så att skadorna ökar samtidigt som det finns en större medvetenhet om rätten att anmäla felbehandlingar.

Skador är vanligast inom ortopedi, allmän kirurgi och gynekologi.

Långt ifrån alla som anmäler får ersättning. I Västra Götaland är det runt 43 procent av anmälningarna som leder till att pengar betalas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!