Fiskeriverket vill skrota 40 procent av svenska torskfiskeflottan i Västerhavet - vilket är ett 60-tal trålare. De fiskare som skrotar sina fartyg vill verket ge ett statligt avgångsvederlag.
Det kommer att göra ont för de enskilda fiskarna, men vi måste få lönsamhet i branschen, säger Axel Wenblad, Fiskeriverkets generaldirektör, till TT.
I flera år har EU sänkt torskfiskekvoterna i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak (Västerhavet). Och i februari minskades torskkvoten i Kattegatt med cirka 25 procent. I den nya torskåterhämtningsplanen tilldelas dessutom de fiskande länderna en högsta tillåten fiskeansträngning, så kallade kilowattdagar.
Därtill ska läggas att Sverige och Danmark i december i fjol enades om att införa en fiskefri zon i Kattegatt för att skydda torskbestånden.
Nu ser Fiskeriverket en långsiktig överkapacitet på 50 procent i den svenska torskfiskeflottan i Västerhavet. I ett förslag som nu skickas ut på remiss föreslås att 40 procent av flottan skrotas fram till 2015. Det ska ske i kombination med möjlighet att överföra kilowattdagar mellan olika fiskefartyg.
I fjol ändrades också Fiskeriverkets regler. Det blir därmed möjligt att erbjuda yrkesfiskare över 55 år ett slags statligt avgångsvederlag motsvarande några månaders intäkter om de frivilligt skrotar sina fartyg och samtidigt lämnar ifrån sig sina yrkesfiskelicenser.