Datakonsultbolaget Prosolvia gick från succé till konkurs på mindre än ett år under 1998.
Nu åtalas Prosolvias två huvudägare, liksom företagets ekonomidirektör, för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott.
De åtalade nekar till att ha gjort något brottsligt.
Ekobrottsmyndigheten anser att Prosolvia redovisat felaktiga inkomster på omkring 150 miljoner kronor under 1997. De misstänkta felen är av olika sorter.
Det handlar om antingen rena bluffaffärer, att man handlat i princip med sig själv, eller att man har bokfört på fel år, säger chefsåklagare Per Lind till TT.
Åtalet har lämnats in till Göteborgs tingsrätt och gäller fem personer. En av dessa är Prosolvias revisor, som åtalas för grovt svindleri och medhjälp till detsamma. Företagets två grundare och huvudägare, Morgan Herou och Dan Lejerskär, pekas ut som huvudmän.
Fyra andra personer som granskats är inte längre brottsmisstänkta, bland dem den förre styrelseordföranden Claes Hammar.
Det fanns inga konstigheter i Prosolvias bokföring, säger Dan Lejerskär till TT via telefon från USA, där han nu är bosatt.
Liksom flera av de åtalades advokater tycker Lejerskär att negativ publicitet bidrog till Prosolvias fall.
Men det är också viktigt att undersöka varför bolaget sattes i konkurs, anser Lejerskär.
Fem år senare ser vi att flera av bolagets produkter och verksamheter är världsledande på sina områden, till exempel mjukvara för fordonsdesign och tredimensionell återgivning. Värdet av detta är enligt Dan Lejerskär hundratals miljoner som aktieägarna gick miste om när bolaget sattes i konkurs av Industrifonden som var ny huvudägare.
Åtalet tar sikte på Prosolvias redovisning för 1997. Åklagarna Per Lind och Annette Olsson, som tillsammans står bakom åtalet, menar att företaget redovisade felaktiga inkomster och därigenom gav en falsk bild av sin ekonomi. Det ledde i sin tur till att Prosolvia blev övervärderat på börsen.
Datakonsultbolaget Prosolvia startades 1988 av ingenjörerna Morgan Herou och Dan Lejerskär.
1997 redovisade Prosolvia stark tillväxt och vinstökning. Bolaget introducerades på börsen och utsågs till "årets tjänsteföretag". Året efter värderas bolaget till som mest 4,5 miljarder kronor, medan aktien som högst stod i 388 kronor.
Men under 1998 avslöjades också att företaget polisanmälts för tvivelaktiga husaffärer i Portugal. Även andra nyheter sänkte förtroendet. Nyckelpersoner hoppade av från bolaget.
28 december 1998 sattes Prosolvia, två helägda dotterbolag och ett delägt dotterbolag i konkurs. Bouppteckningen visade så småningom en brist på nästan 200 miljoner.
På hösten 1999 polisanmäldes fyra personer i Prosolvias ledning av konkursförvaltaren. Senare tillkom fler misstänkta.
Efter tre års utredning väckte Ekobrottsmyndigheten åtal på fredagen. Herou, Lejerskär och en man som var ekonomidirektör i Prosolvia åtalas för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Två andra personer åtalas för brott av mindre omfattning - en av dem har varit revisor för Prosolvia.