Debatten ska handla om för- och nackdelar med euron. Inget annat. Det är nejsidans reaktion på folkpartiledaren Lars Leijonborgs utspel om att nejsidan har som dolt mål att lämna EU.
Det var i ett tal på lördagen som Lars Leijonborg hävdade att nejsidan har en dold agenda. Det slutgiltiga målet är inte ett nej till euron, utan att Sverige lämnar EU. Till stöd för detta hänvisade folkpartiledaren bland annat till vänsterpartiets och miljöpartiets program.
Det är löjeväckande, säger Lars Ohly från vänsterpartiets partistyrelse till TT.
Vi tycker att det är ganska roligt att de vägrar diskutera EMU och i stället diskuterar allt annat. Det visar att jasidan har väldigt lite att komma med i debatten.
Lars Ohly förnekar att det skulle finnas någon dold agenda och poängterar att folkomröstningen handlar om EMU, inget annat. Han säger att han skulle föredra om EMU-debatten handlade om demokrati.
Om att överföra makt till en centralbank som inte får styras demokratiskt. Men också en debatt om vad den ekonomiska politiken innebär, för välfärden i Sverige, för rättvisan och för solidariteten.
Folkpartiledaren Lars Leijonborg sade även i sitt tal att han befarar att ett nej i september leder till att Sverige får ett minskat inflytande i EU. Lars Ohly håller inte med, utan pekar på Danmark och Storbritannien som exempel på länder utanför eurosamarbetet som inte har fått minskat inflytande. Han säger också att de nya länder som inom kort blir medlemmar kommer att bli det fullt ut, även om de från början inte tar del i eurosamarbetet.
Lena Ek sitter i centerns partistyrelse och är kampanjansvarig i partiet inför EMU-valet. Hon tror att Leijonborgs utspel snarast ska ses som högerkritik mot vänstern. Inte minst som han i sitt tal poängterade att centerpartiet är för EU.
Men nu gäller det att inrikta sig på EMU, anser Lena Ek.
Det här är en folkomröstning som handlar om ifall vi ska gå med och använda euron eller inte framöver i Sverige. Jag tycker kanske att det är den diskussionen vi ska hålla oss till.