Göteborgs-Posten ska spara 35 miljoner kronor - av dessa tas 25 miljoner genom minskad bemanning med 50 årsarbetare. Tillsammans med tidigare sparbeting leder detta till att 20 journalister ska varslas, uppger GP:s nättidning.
Enligt chefredaktör Jonathan Falck ska personalminskningen i första hand ske inom olika stödfunktioner inom administration, ekonomi och teknik. Inom exempelvis marknadsavdelningen uppskattas sex tjänster försvinna.
Det är första gången i historien som journalister på GP:s redaktion varslas. Det nya sparpaketet gäller varsel av nio journalister. Till detta ska läggas en, ännu inte verkställd, minskning från tidigare sparpaket med tolv tjänster. Falck räknar med att sammanlagt 20 journalister varslas, skriver nättidningen.
För tredje året i rad går GP dåligt. Årets resultat tyder på en förlust på mellan 60 och 70 miljoner kronor.
Det är inget krispaket. Göteborgs-Posten och GP-koncernen befinner sig inte i ett krisläge. Däremot är vi, som hela medievärlden, utsatta för en långtgående lågkonjunktur som har slagit väldigt hårt mot några sektorer i samhället, säger vd Tomas Brunegård till TT.
Vi lever till stor del av annonsintäkter. Göteborgs-Posten har under senaste två åren tappat 220-230 miljoner kronor som är kopplade till marknaden för plats- och varumärkesannonser.
Åtgärdspaket har tidigare lagts och på fredagen kom alltså ännu ett, som bygger på att ytterligare 35 miljoner kronor ska sparas.
Nu börjar processen med MBL-förhandlingar och läggande av varsel.
I år delar GP-koncernen med moderbolaget Stampen ut drygt 16 miljoner kronor ut i aktieutdelning, bland annat till familjen Hjörne som är huvudägare, trots det ekonomiska läget. Tomas Brunegård ser inget fel i det.
Utdelningen varken maximeras i goda tider eller minimeras i dåliga. Vi har sagt att vi ska hålla en jämn utdelningstakt genom konjunktursvängningar.