Krisen inom rese- och turistbranschen efter terrordåden i USA i höstas visar sig även på mässgolvet i Göteborg. IT- och utlandsavdelningarna har krympt, bland annat sedan flygbolagen Sabena och Swissair fallit ifrån. Till ytan har turistmässan minskat med ungefär en tiondel.
Samtidigt flyttar svensk turistnäring fram positionerna, delvis på våra skandinaviska grannars bekostnad. Allt fler svenskar turistar i hemlandet och nya grupper hittar hit.
-- Polen är en marknad som växer, men vi tittar också längre österut, mot de baltiska länderna och västra Ryssland, berättar Nils Carlsson, vd för Sveriges campingvärdars riksförbund (SCR).
Campingen står för ungefär 70 procent av det kommersiella fritidsboendet i Sverige under maj till september. Inom alla typer av inkvartering -- camping, vandrarhem, stugbyar och hotell -- ökade antalet övernattningar i landet i fjol. Utvecklingen har varit densamma i nästan tio år och den väntas fortsätta.
-- Vi spår en relativt god säsong, bättre än i fjol som ändå var ett rekordår. Vi har en svagt värderad svensk krona och allt fler utländska campare. Det som hänt ute i världen gör också att svenskar fokuserar på bilsemester i stället för flygresor, säger Nils Carlsson.
-- Det finns anledning till optimism, men inte till att lägga armarna i kors, säger Göte Ekström, chef på statliga Turistdelegationen.
Han betonar samarbetet mellan politik och näring, att företag och resmål profilerar sig tillsammans.
-- De måste hitta varandra. Då kan man bygga tydliga produkter som ger pengar och jobb, säger Göte Ekström.
Mest framgångsrika turistregioner i landet år 2001 var Dalarna, Gävleborg och Södermanland. För fjällvärlden gick det bra, likaså för orter som stod värdar för EU-möten under det svenska ordförandeskapet.
Göte Ekström tror inte att effekterna av den 11 september sitter i så länge till. Erfarenheter från exempelvis Kuwaitkrisen visar att resandet återgår till tidigare nivåer efter fyra--fem månader.
Ytterligare ett tidens tecken är, enligt Nils Carlsson, att folk allt mer går över från att äga till att hyra sin fritid. Trenden är tydlig i USA och märks även i Sverige. Orsaken är att vi behöver vara betydligt mer flexibla än tidigare.
-- Den familjesituation många har i dag är inte lika fast som för tjugo år sedan. Du vet kanske inte hur många barn som ska med på semestern från det ena året till det andra, och då måste man hyra för att kunna anpassa sig, säger Nils Carlsson.