I Öresund, Skälderviken, Laholmsbukten och i de bohusländska fjordarna kring Orust är syrehalten redan under den gräns då många organismer utsätts för stor stress.
Det är informationscentralen för Västerhavet vid länsstyrelsen i Västra Götaland som beskriver läget i en dyster rapport.
Och det blir värre. Redan under den närmaste månaden förvärras läget. Djur som kan förflytta sig, som fisk, flyr redan de syrefattiga områdena. Länsstyrelsen befarar att många organismer kommer att dö inom stora områden.
Länsstyrelsen gör också bedömningen att det förorenade flodvattnet från de våldsamma översvämningarna i Centraleuropa, som når oss via Elbe, troligen når den svenska Västkusten tidigast vid månadsskiftet september/oktober.
Hur svårt förorenat vattnet kommer att vara när det väl når hit beror på till exempel vindar och strömmar.
Länsstyrelsen gör en jämförelse med översvämningarna 1995 då Rhen svämmade över sina bräddar. Då rörde det sig om tre till fyra gånger så mycket vatten och det kontaminerade det svenska kustvattnet under ganska kort tid.
Man observerade då en viss ökning av planktonproduktionen under vårblomningen (1995 kom vattnet under vintern) vilket sänkte syrehalten på vissa bottnar. Man noterade också en tillfällig höjning av till exempel DDT och PCB i organismer.
Nu kommer det förorenade vattnet till oss under tidig höst.
Det är unikt, konstaterar länsstyrelsen, och säger att det finns all anledning att nu följa utvecklingen i Västerhavet.