Monica Öhman (s) var ordförande i riksdagens trafikutskott när dagens mopedbestämmelser antogs 1998. I dag är hon vd i NTF.
-- Jag känner mig lurad av branschen. I alla samtal vi hade då sade de att den nya mopeden är mycket svårare att trimma än den gamla, som fick köra i högst 30. I dag ser vi något helt annat, säger Monica Öhman.
NTF i Jönköpings län gjort en enkät bland 800 högstadieelever, där majoriteten svarat att deras mopeder kan köras i minst 75 kilometer i timmen, rapporterar Sveriges Radios Efter tolv-redaktion. Högsta tillåtna hastighet för så kallade EU-mopeder är 45, för övriga mopeder 25 eller 30.
Gunnar Öijvall, vd i mopedtillverkarnas branschorganisation MCRF, tar enkätresultatet med en nypa salt.
-- Det låter lite väl häftigt. Det är mest killar som kör moppe, och de kan väl ibland spetsa på hastigheten lite, det är rätt vanligt, säger Öijvall.
Han håller dock med om att det finns för många trimmade mopeder ute i trafiken.
-- Ett problem som uppstått är att det kommit in tekniska tillsatser, som gör att man kan trimma mopeder till hastigheter som inte är avsedda. Vi blev överraskade av det, säger Gunnar Öijvall.
-- Miljökrav gör att man installerar elektroniska system för bränsleinsprutning, till exempel. Det är när man byter ut dem som man kan få ut högre effekt. Det har varit det stora problemet.
En del mopeder har också haft strypningar som inte varit så svåra att ta bort, berättar han.
Enligt Gunnar Öijvall levereras delarna som höjer motor- effekten inte av mopedtillverkarna själva.