Det var vid rutinprovtagningar som det visade sig att ett par prover var positiva vid Svenskt Fågelkött AB i Vara och vid Skånefågel Fjäderfäslakteri i Åsljunga i Skåne. Proverna hade tagits från halsskinnet på fåglarna.
De positiva proverna togs femte och sjunde augusti i Vara och tolfte augusti i Åsljunga. Sedan dess har dagliga stickprover tagits utan att någon salmonella påträffats.
-- Slakterierna följer ett strikt renlighetsprogram och därför är det ovanligt att finna salmonella där, säger Inger Wikström.
Någon stängning av slakterierna var aldrig aktuell.
-- Nej, de sanerar ju sina lokaler varje dag.
Eftersom fynden gjordes i samband med rutinkontroller hann köttet säljas och komma ut på marknaden.
Från Vara skickades större delen av partierna där de smittade hönsen ingick till en produktionsanläggning i Tyskland. En mindre del såldes till butiker i Stockholm. Från Åsljunga gick partiet till en grossist i Göteborg, och där undersöker nu miljöförvaltningen vart köttet sedan sålts.
-- Jag väntar besked från Göteborg inom de närmaste dagarna.
Jordbruksverket har undersökt från vilka gårdar de smittade hönsen har levererats till slakterierna.
-- Vi har spårat upp tre gårdar som slaktade de aktuella dagarna, säger Pia Gustafsson vid Jordbruksverkets smittskydds-enhet.
En av gårdarna finns utanför Varberg och det var den som levererade till Skånefågels slakteri. Svensk Fågelkött fick leveranser från en gård utanför Linköping och från en gård i Skåne.
-- När det gäller gårdarna utanför Varberg och Linköping har vi redan tagit prover som bör vara färdiganalyserade i nästa vecka.
På den skånska gården ska vi ta prover på måndag i nästa vecka.
På gården utanför Varberg tog man salmonellaprover två veckor innan hönsen skickades till slakt och då fann man ingen smitta.
Ett av de positiva proverna på slakterierna var salmonella Typhimurium.
Den kan föras vidare via hönsens ägg. Den salmonellan tros komma från gården utanför Varberg. Gården har därför spärrats av i avvaktan på de nya analyssvaren.
-- De övriga proverna var ingen smittsam salmonella så därför har de gårdarna inte spärrats av, säger Pia Gustafsson.