-- Jag har aldrig mött det motståndet, säger Anita Trogen, jämställdhetsexpert på Svenskt näringsliv.
-- Men lagen kräver inte heller att arbetsgivaren uppmuntrar män att ta föräldraledigt, påpekar hon.
Enligt Riksförsäkringsverkets tolvmånadersstatistik till och med november tar män ut 13,7 procent av all föräldraledighet, räknat i dagar.
Året 1994 var siffran 11,4 procent.
Philip Hwang, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, leder ett forskningsprojekt med inriktning på företagskultur och faderskap. Forskarna har intervjuat personalchefer på 200 av landets största företag och mellanchefer på nio företag, och dessutom gjort en enkät med flera hundra pappor.
Undersökningen visar att en tredjedel av företagen utövar passivt motstånd mot att män tar ut föräldraledighet. Den största gruppen av företag förhöll sig neutrala till pappaledighet, medan andra var mera positiva, skriver Göteborgs-Posten.
Bland de negativa företagen var det många som inte gjorde något för att dölja sin inställning, utan gjorde kommentarer som "Vi är ett traditionellt företag i en konservativ bransch".
-- Jag är förvånad över resultatet. Jag trodde inte att vi hade så vattentäta skott mellan arbete och familjeliv i det svenska samhället. Vår lagstiftning ligger ju långt framme i ett internationellt perspektiv, säger professor Hwang till TT.
Jämställdhetsminister Margareta Winberg är bekymrad över forskarnas resultat.
-- Det är beklämmande att motståndet mot pappor som vill utnyttja sin rätt att vara hemma med sina barn tycks vara så starkt. Det strider mot intentionerna i vår lagstiftning. Nu hoppas jag att debatten om mäns ansvar för familj och barn får större utrymme, säger Margareta Winberg.
Men Anita Trogen på Svenskt näringsliv anser att den viktigaste orsaken till att pappornas del av ledigheten är så låg står att finna hos männen själva.
-- Det finns forskning som visar att det är den enskilde mannens uppfattning som avgör. De som tar pappaledigt har tänkt på det redan innan de fick barn. Tycker man att det är viktigt, så gör man det, säger Anita Trogen.
Extra viktigt verkar pappor tycka att det är att vara med sina barn under sommarmånaderna juli och augusti. År efter år ligger dessa månader i topp när det gäller männens andel av föräldraledigheten.
Maud Jansson är policyansvarig för jämställdhetsfrågor på LO. Hon anser att småbarnsföräldrar över huvud taget har problem i arbetslivet.
-- Arbetsgivarna borde vara mera positiva till att de anställda har barn. Varifrån ska de annars få sin arbetskraft i framtiden, undrar Maud Jansson.