Kvinnovåldetfinns överallt

Rik eller fattig spelar ingen roll. Kvinnomisshandel finns i alla länder.Och överallt skyddar kvinnan sin man som slår. En käke ur led eller en sönderslagen rygg bortförklaras med "jag föll".

GÖTEBORG (TT)2002-10-21 05:00

-- Vi måste fråga om hon föll för att hon knuffades, säger den amerikanska professorn Jacquelyn Campbell.

Hon kämpar för att kvinnomisshandel ska lyftas fram som ett av världens allvarligaste hälsoproblem.

På lördagen promoverades Jacquelyn Campbell till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Vanligtvis tjänstgör hon vid John Hopkins University School of Nursing i Baltimore och anses vara en av de ledande i världen inom forskning om övergrepp mot kvinnor.

-- Kvinnor som utsätts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld i hemmet löper betydligt större risk än andra att drabbas av en rad sjukdomar, säger Jacquelyn Campbell till TT.

Globalt våld

Studier i flera länder visar att misshandlade kvinnor i högre grad blir deprimerade, får könssjukdomar, urinvägsinfektioner, neurologiska sjukdomar, posttraumatiskt stress och kronisk smärta. Dessutom röker och dricker de i större utsträckning och får oftare ätstörningar.

-- Kvinnorna lever även med en ökad risk att bli dödade. I USA är det kvinnans man eller före detta man som är gärningsman i nästan hälften av alla kvinnomord. Mycket ofta har kvinnorna blivit misshandlade tidigare under förhållandet, säger Jacquelyn Campbell.

Mäns maktutövning mot kvinnor genom våld är global. Andelen kvinnor som utsatts för våld av sina män varierar mellan 16 och 58 procent i olika länder.

Skillnaderna beror främst på vad omgivningen anser. Där samhället tar avstånd drabbas färre. Det behöver inte bara handla om det juridiska systemet.

-- Vi känner till byar på öar i Oceanien där det finns en hård social kontroll. Hör grannarna att det är bråk i ett hus går de dit och skickar iväg mannen till hans föräldrar där han blir uppläxad. Kvinnan får alltså stanna i bostaden, till skillnad från i västvärlden där kvinnan oftast får ge sig av, säger Jacquelyn Campbell.

Rikedom ingen garanti

Fattigdom och arbetslöshet är riskfaktorer för kvinnovåld. Men samtidigt löser inte välstånd alla problem. Män slår sina kvinnor i både rika och fattiga länder. Till exempel uppger 35 procent av kvinnorna i Nya Zeeland att de har slagits av sin partner någon gång i livet. Motsvarande siffra för Zimbabwe är 17 procent.

Jacquelyn Campbell tycker att Sverige har kommit långt vad gäller lagstiftningen mot kvinnovåld. Men i sjukvården finns det brister.

-- Hälso- och sjukvårdspersonal måste rutinmässigt fråga om det förekommer våld mot kvinnan eller om hon tvingas till sex. Annars är risken uppenbar att utsatta kvinnor inte fångas upp och att man bara behandlar deras fysiska skador, säger hon.

Jacquelyn Campbell ser en fara i att vi bryr oss allt mindre om varandra. Om grannar och andra människor runt omkring blundar ökar risken för att en slagen kvinna inte får hjälp.

-- Det finns en tendens, särskilt i den industrialiserade världen, att vad som händer i hemmet är privat och att man inte vill blanda sig i. Men det är just det vi måste göra, säger Campbell.

n Det har gjorts flera studier om hur många kvinnor som utsatts för våld av sina män. Undersökningarna är gjorda vid olika tidpunkter under 1990-talet och visar att andelen kvinnor som någon gång blivit slagna av sina män varierar mellan 16 och 58 procent. Nicaragua och Turkiet är värstingar där över hälften av kvinnorna säger sig ha blivit slagna. I USA är andelen 22 procent, Kanada 29, Tyskland 18,5, Schweiz 21, Storbritannien 30, Nya Zeeland 35, Kambodja 16, Kina 35, Egypten 35, Zimbabwe 17, Colombia 19, Chile 26 och Mexico 30.

I en del länder har man också frågat om kvinnorna blir misshandlade regelbundet eller om de blivit misshand-lade det senaste året. Då är andelen drabbade lägre, vilket kan tyda på att många lyckas komma ur förhållan-den där de blir slagna. (TT)

n Trettiofem procent av dem som blir misshandlade i Sverige är kvinnor. Förra året anmäldes 20 481 misshan-delsbrott mot kvinnor. Mör-kertalet bedöms vara stort.

Enligt den preliminära statistiken för år 2000 polisanmäldes nära 20 000 misshandelsbrott mot kvinnor, varav 15 500 där gärningsmannen var bekant.

Enligt SCB:s senaste offerundersökning utsattes i genomsnitt drygt sex procent av kvinnorna i åldern 16--84 år för våld eller hot om våld under en ettårsperiod. Nära två procent utsattes för våld eller hot i en bostad. Ensam-stående kvinnor med små-barn är en av högriskgrup-perna. I denna grupp har 18 procent drabbats av våld eller hot i en bostad.

Den polisanmälda misshandeln mot kvinnor av bekanta gärningsmän har ökat med runt 40 procent de senaste tio åren. Även enligt SCB:s offerundersökningen har kvinnors utsatthet för våld och hot ökat.

Källa: Statistiska centralbyrån och Brottsförebyggande rådet. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om