-- Ett viktigt bidrag med studien är att kvinnors livsvillkor faktiskt inte beaktas när vi mäter stress, säger Tina Hallman som är beteendevetare och som redovisar resultaten av studien i en doktorsavhandling.
Hon reagerar starkt mot att de instrument i form av frågeformulär som används för att mäta stress inte innehåller sådana frågor.
-- Vi vet ju att kvinnor är dubbelarbetande, vi vet att de har problem med att avancera och att de är utsatta för sexuella trakasserier och våld, men när vi mäter stress finns det inte en enda fråga om detta i några frågeformulär, säger Tina Hallman.
Det pratas inte heller mycket om sådana bakomliggande faktorer om inte kvinnorna själva för saken på tal.
Många kvinnor misstolkar varningstecken på en annalkande hjärtinfarkt. De blir också ofta missbedömda när de väl kommer till läkare.
Avhandlingen grundar sig på djupintervjuer med 25 kvinnor som drabbats av hjärtinfarkt eller genomgått kranskärlsoperationer samt enkäter som besvarats av över 500 hjärtpatienter -- både kvinnor och män.
Dessa har sedan jämförts med en referensgrupp bestående av 10 000 friska yrkesarbetande kvinnor och män.
Syftet har varit att undersöka vilka psykosociala problem som kvinnorna själva upplever som stressande och på vilket sätt kranskärlssjuka kvinnor och män skiljer sig åt vad gäller upplevelse av stress och psykosocial belastning.
Kvinnor med kranskärlssjukdomar beskriver ett antal pressande faktorer som formar deras liv. Deras vardag har under lång tid handlat om att genom exempelvis deltidsjobb eller nattskift pussla ihop sin tid efter omgivningens krav och önskemål.
Gemensamt för kvinnorna var att de hade fått anpassa sig utan tanke på sin egen personliga hälsa eller utveckling.
Möjligheterna till återhämtning eller egna aktiviteter har varit mycket små.
Intervjuerna visade också att kvinnornas identitet och självkänsla ofta grundade sig på om de hade lyckats tillgodose omgivningens krav och önskemål.
Frågan är om det går att komma åt problemen.
-- Man får försöka i alla fall, säger Tina Hallman.
-- Det är viktigt att lyfta fram dem och se kopplingarna till samhällsvillkoren.
Tina Hallman vill nu fortsätta att forska om hur kvinnors livsvillkor påverkar både arbetsliv och privatliv.