Kall vinter slår mot snigel

En lång och sträng vinter kan förskona oss från den spanska skogssnigeln -- mördarsnigeln -- i våra trädgårdar nästa sommar. Men glädjen är i så fall tillfällig. För varje längre köldknäpp blir sniglarna bara härdigare och härdigare.

Göteborg (TT)2003-01-04 07:07

Temperaturer nedåt 10--15 minusgrader, och helst utan snö på marken, slår hårt mot de glupska mördarsnig-larna.

-- Ju längre och kallare, desto bättre. Sniglarna övervintrar i jordhålor mellan tio och 20 centimeter under marken och når tjälen så djupt stryker många individer med, säger snigelforskaren och zoologidoktorn Ted von Proschwitz på Naturhistoriska museet i Göteborg till TT.

Han har forskat särskilt mycket kring de fruktade mördarsniglarna, de troligen värsta och mest svårbekämpade skadedjuren i våra trädgårdsodlingar.

Befruktar sig själv

Den första mördarsnigeln iakttogs utanför Helsingborg så sent som 1975.

Sedan dess har den förökat sig i miljoner och åter miljoner individer och är spridd från södra Sverige upp till i höjd med Dalarna och utmed Norrlandskusten.

-- Varje individ lägger under sin livstid upp till 400 ägg. Snigeln är tvåkönad och befruktar sig själv så förökningen är enorm, säger Ted von Proschwitz.

Men själva spridningen svarar vi människor själva för:

-- Den sprids då vi köper växter från handelsträdgårdar eller byter med grannar och vänner. Ägg och små snigelungar finns ofta i jorden i rotsystemen, säger Ted von Proschwitz.

Trots att sniglarna smaskar i sig för enorma värden -- i privatträdgårdar och professionella odlingar -- finns det enligt von Proschwitz ingen säkrare beräkning över hur stora belopp de små liven sätter i sig.

Och om de blir färre efter en präktig kallvinter så räkna med att de också blir härdigare till nästa.

Blir härdade

-- Den naturliga urvalsmetoden gör att de redan härdigaste överlever och blir kyltåligare, något som de i generna bär vidare till kommande generationer, säger von Proschwitz.

Inte heller är det enligt honom någon idé att hoppas på att vinterkylan helt ska ta kål på mördarsnigeln utom möjligen för en tid längst i norr.

-- Mördarsnigeln har kommit för att stanna. Den blir vi inte av med i första taget, säger Ted von Proschwitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om