-- Vart femte år eller ännu längre intervaller räcker om man inte har några problem, säger Lars Sjödin, tandvårdsplanerare i Västerbotten.
Tandläkarna har själva varit duktiga på att trumma in hur viktigt det är med täta kontroller. Men det var förr. När det fanns gott om tandläkare och gott om tandtroll.
I dag är det stor brist på tandläkare, särskilt i glesbygden. Samtidigt har tandhälsan förbättrats avsevärt.
-- Årliga kontroller var välbehövliga när i stort sett alla hade karies och vi ville upptäcka hålen så tidigt som möjligt. Men nu för tiden är det mer än hälften av dem som går till tandläkaren som inte behöver göra mer än en undersökning och kanske lite förebyggande arbete, säger Sjödin.
I sitt jobb som planerare av tandvården i Västerbottens läns landsting ser han stora vinster med glesare besök för friska personer. Främst skulle tandläkarna kunna ägna mer tid åt de patienter som verkligen har problem med sina tänder.
-- Resurserna skulle helt enkelt utnyttjas effektivare.
Mellan besöken hos tandläkaren anser Lars Sjödin att man ska göra tandhälsokontroller hos tandhygienister och tandsköterskor som kan ta röntgenbilder, skrapa tandsten och leta efter hål.
En ändrad inställning till hur ofta vi bör gå till tandläkaren riskerar dock att slå olika över landet beroende på var tandläkarbristen är som störst.
-- Risken är stor att de som bor i glesbygden blir kallade mer sällan, säger Lars Sjödin.
På Tandläkarstämman, som väntas besökas av runt 10 000 personer, diskuterades också frågan om tandvården skulle kunna göra mer för folkhälsan.
Gunilla Bolinder, som tidigare jobbade som tandläkare och nu är överläkare på Karolinska sjukhuset tycker att tandvården och sjukvården borde ha ett närmare samarbete.
-- Tandvården har en unik sits i och med att dit kommer människor när de är friska. Därför kan personer som är i riskzonen för att till exempel få diabetes eller problem med högt blodtryck fångas upp i ett tidigt skede. Det kan rädda liv, säger hon.
Hennes recept är att tandvården ska kontrollera blodtryck och blodsockerhalten hos patienterna samt diskutera kost- och tobaksvanor. Upptäcks problem får sjukvården ta över.