-- Det är fortfarande inga höga siffror men det är en remarkabel ökning jämfört med ett år tidigare, säger professor Lennart Weibull -- en av de ansvariga för mätningen -- om att förtroendet för politikerna har ökat.
Forskarna menar att terrordåden i USA och det ökade trycket från omvärlden fått oss att slå vakt om de politiska institutionerna. Samtidigt som det gått nedåt i förtroendeligan för näringslivet.
-- Det hänger inte nödvändigtvis ihop med 11 september, utan debatten som fördes i Sverige om direktörslöner, stora förluster för Ericsson, och andra saker har säkert också påverkat förtroendet för näringslivet negativt, enligt Weibull.
Däremot är det lite svårare att förklarar vad som gör att förtroendet för radio- och tv och dagstidningar minskar.
-- Det är möjligt att man skjuter på budbäraren, säger Lennart Weibull.
-- Ja, det förvånar lite att politiken går upp så pass mycket -- och att det även påverkar Europaparlamentet och EU-kommissionen positivt, säger Lennart Weibull.
SOM-undersökningen (samhälle-opinion-massmedia) är en årligen återkommande nationella undersökning som denna gång genomfördes hösten 2001. Den bygger på ett slumpmässigt urval på 6 000 personer mellan 15 och 85 år. Undersökningen gjordes i form av en postenkät och svarsfrekvensen var cirka 67 procent.
Tidningsläsandet ligger på fortsatt hög nivå. När det gäller tv så ökade intresset för informations- och faktaprogram.
Valet närmar sig med stormsteg och undersökningen visar att det lite si och så med partiledarnas popularitet. Men centerpartiets Maud Olofsson har bättre siffror än tidigare och bättre än sina företrädare. Men enligt professor Sören Holmberg, som också ansvarar för SOM-mätningen, innebär det inte självklart framgångar i valet.
-- I höst får vi se om det blir så. Ofta betyder inte partiledaren så mycket som journalister tror, säger Holmberg.
Sören Holmberg tar som jämförelse att den popularitet som vänsterledaren Gudrun Schyman har hos exempelvis borgerliga sympatisörer inte innebär att en moderat därmed går och röstar på vänsterpartiet i valet.
Även Göran Persson har spottat upp sig högst betydligt, berättar Sören Holmberg.
-- Han är ännu inte uppe i de siffror som Ingvar Carlsson och en gång i tiden Olof Palme hade, men han är klart ute ur den opinionsmässiga källaren. Han var ett "sänke" i valet 1998, eventuellt förlorade partiet lite på det, säger Sören Holmberg.
Gudrun Schyman och kristdemokraternas Alf Svensson är fortfarande starka namn medan det är sämre för Lars Leijonborg (fp), Bo Lundgren (m) och miljöpartiets två, numera före detta, språkrör.