Mannen har utsatts för en "allvarlig kränkning" och genom att inte anställa honom har Scanraff gjort sig skyldigt till "sådan direkt diskriminering" som avses i lagen, skriver Arbetsdomstolen (AD) i sin dom.
För denna kränkning får 25-åringen ett skadestånd på 30 000 kronor vilket dock är långt mindre än de 200 000 kronor som mannen och Metallfacket, som drev fallet till AD, krävt.
Det är första gången som lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder prövats. Fallet med 25-åringen är således ett pilotfall som kan få stor betydelse för hela arbetsmarknaden.
-- Det är en bra prejudicerande dom som klarlägger att en diabetiker inte utan mycket starka argument kan avvisas när han söker jobb, säger Bo Villner, Metalls förbundsjurist till TT.
Utslaget gäller även andra grupper med funktionshinder som har svårt att få jobb på grund av sin sjukdom eller handikapp.
-- Men i första hand gäller det ju diabetiker här. Det är lite svårt att uttala sig om andra grupper. Men lagen är ju stark, det är klart, säger Villner.
Mannen sökte jobbet som driftsoperatör i mars i fjol, jobbet gällde delvis nattarbete. Anställningsförfarandet gick bra för honom tills han sade att han var diabetiker. Företagsläkaren rekommenderade då anställning på prov. Då nekade Scanraff honom anställning helt.
Företaget, som tidigare fått omplacera en driftsoperatör med diabetes, hävdade att mannens sjukdom skulle vara en säkerhetsrisk för honom själv och verksamheten. Nattjobb ansåg Scanraff vara direkt olämpligt för diabetiker. Företaget hänvisade bland annat till Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd.
AD tillmäter Arbetarskyddsstyrelsens förskrifter ingen betydelse i det här fallet, de är allt för generella. En bedömning måste göras individuellt och det kan endast göras av behandlande läkare.
Och den läkare som undersökt 25-åringen fann inget som visade att hans hälsa skulle påverkas negativt av nattarbete. Det gick AD på. Domstolen ser heller inte att sjukdomen som sådan innebär en säkerhetsrisk i verksamheten.
-- Diskriminering i arbetslivet är en stor fråga för oss och jag bedömer att denna dom har väldigt stor betydelse. Det är viktigt att man bedömer det här som en otillåten diskriminering, det visar att lagen går att tillämpa, säger Roland Håkansson förbundssekreterare på De handikappades riksförbund.