- I förlängningen kan det handla om äldreboendet Solgläntans överlevnad, sa socialchefen Åke Wännman och menade att för många tomma platser i Godegård skulle kunna innebära att det blir lönsammare att flytta de äldre in till centrum.
Med ett personalkooperativ eller brukarkooperativ som jobbar nära bygden och som till exempel kan samarbeta med barnomsorgen eller med lanthandeln kan äldreboendet i Godegård garanteras en fortlevnad, om man får tro socialchefen och socialnämndens ordförande Maths Andersson (fp).
Men de hade ingen lätt uppgift att förklara detta.
- Menar ni att förskolepersonal ska ta hand om äldre och tvärtom? Det är ju två helt olika arbetssätt och kompetensområden, sa en åhörare.
- Det var ett dumt exempel jag tog, svarade Åke Wännman.
Göran Ohlsson, pensionär i Godegård, undrade vad man vinner på ett privat boende, och frågade varför man inte kan ge en kommunal enhet större ansvar i stället.
- Ett kommunalt boende bygger på att det finns folk som vill hit. Ett brukarkollektiv där pensionärerna själva står för verksamheten eller ett personalkooperativ tror vi inte blir billigare, men man kan få mer för pengen, svarade Wännman.
Det uttalandet fick flera att dra djupa suckar.
Hans Elf från Kommunalfacket poängterade vad många oroar sig för. Att äldreboendet kastas in i en upphandlingskarusell, vilket till slut kan göra vårdbiträden arbetslösa.
Slutligen frågade en invånare Maths Andersson om det hela var en ekonomisk fråga, eller möjligen ideologisk.
- Naturligtvis är det en ideologisk fråga. Vi i Nystart Motala (borgerlig allians) vill ha fler alternativa driftformer. Men vi tror också att det kan tillföra kvalité.