Tillståndet för provtagning om förekomst av zink, koppar, bly och silver i markerna runt Höksjön, Godegård, gavs av Bergsstaten i Luleå redan 2018. Nu har Zinkgruvan Mining upprättat en arbetsplan och i juni fick fastighetsägare i området information från bolaget.
– De har för avsikt att göra markprover, säger Jan Söderberg som bor i prästgården strax jämte sjön.
Han ställer sig ganska frågande till vad gruvföretaget förväntar sig hitta i området, men mest till varför de väljer att göra provtagningen just där.
– Redan 2003 eller 2004 fick jag brev från Bergsstaten om att Zinkgruvan Mining skulle göra markundersökningar. Då skrev jag till dem att jag tyckte att det var märkligt att de vill ha tillstånd just här med tanke på länsstyrelsens utlåtande om området.
Enligt Jan Söderberg har länsstyrelsen i Östergötland angivit området som naturområde där det finns mycket att ta hänsyn till. Det handlar om både om sjön med kräftor, men också om mossor, lavar och andra biologiska värden.
– Svaret jag fick då var att Bergsstaten inte hade att beakta naturvärden, säger han.
Nu har han har hört av sig till Zinkgruvan Mining och i ett mejlsvar fått veta att gruvbolaget kommer kartlägga ”fördelning och eventuella trender i den geokemiska sammansättningen i jorden”. De förklarar vidare att trender kan ge svar på i vilken riktning de bör leta för att hitta intressanta bergarter eller mineraliseringar.
Själva provtagningen är en analys av små mängder jord, som grävs upp ur små hål. Proven tas inte i trädgårdar, på vägar eller i odlad ännu inte skördad mark.
– Jag är inte orolig för själva provtagningen, den kommer inte märkas, men jag har frågat vad de kan utläsa av jordproven och får inget svar, säger Jan Söderberg och tycker att de borde vara tydligare.
– Norr och söder om sjön finns spår av gamla järngruvor från 1600-talet, säger han men menar att gruvor på den tiden var något helt annat än vad som gäller idag.
Höksjön är en badsjö, med kommunal badplats. Många bäckar går genom området där provtagningarna ska göras och söder om sjön finns ett friluftsområde med skidspår som används mycket. När ett gruvbolag vill göra markprover tycker Jan Söderberg sig se att det måste handla om en sak.
– Men jag har svårt att tro att de skulle få tillstånd för gruvdrift här, säger han men anger att tankarna ändå väcks.