Problemet känns igen. Tidigare ägaren slog vantarna i bordet. Och nu börjar den kritiska tidpunkten närma sig även för Annika Svensson och Merja Mikkola.
-- Vi kan inte leva på det här. Våra män försörjer oss. Omsättningen gick upp det första året, 2 000. Sedan låg den stilla och nu har den börjat dala rejält. Folk handlar en liter mjölk och säger att det bra att vi finns, sammanfattar båda.
Befolkningens positiva inställning till butiken märks inte i butikskassan.
-- Årsomsättningen ligger nu på 3,5 miljoner och vi skulle behöva öka med ytterligare 1,5. Godegårdsborna behöver för den skull inte handla allt här, men mer än vad de gör i dag. Händer inget nu lägger vi ner inom ett halvår, säger Merja Mikkola.
I går kallade bygderådet till krismöte i Salemkyrkan för att beskriva den bistra sanningen. Beslutsfattarna representerades av kommunalrådet Johan Andersson, konsumentsekreteraren Ingerid Jonasson och landshövding Björn Eriksson.
-- Vi gör vad vi kan, men det kan inte ensamt vända utvecklingen. Avgörandet är faktiskt hos er, ni måste utnyttja butiken mer, sa Björn Erikson.
Sölve Karlsson från Landsbygdshandelns främjande, en förening med länsstyrelsestöd som arbetar för att rädda nedläggningshotade handlare, konstaterade att Godegårdsbutiken är den som fått högst betyg i enkätsvaren av alla tio krisdrabbade affärer i länet man just nu jobbar med.
Han konstaterade att allt hänger på köptroheten. Butiken har gjort vad den kunnat för att bli en samlingspunkt. Förutom livsmedel erbjuder den också bensin, systembolagsvaror, apoteksvaror och spelmöjligheter.
Sölve Karlsson varnade för följderna av ett Godegård utan butik:
-- Inflyttningen minskar, era fastigheter sjunker i värde, skolan och äldreomsorgen försvinner.
Butiken i Godegård ligger ungefär åtta procent högre i pris än stormarknaderna i Motala. Där görs inköpen av dem som jobbar i Motala. Kostnaden för att få hem maten tar man då ingen hänsyn till eftersom reskostnaden finns där ändå, som någon i publiken noterade.
Problemet är att landsbygdsbutikerna ligger i den lägsta rabattklassen hos grossisterna, vilka anser sig ha dyr logistik för att köra färre antal kilon och litrar till glesbygden.
-- Men priset är inte generellt åtta procent högre i Godegård. En månads konsumtion av mjölk blir bara tolv kronor dyrare här. Det är inte särskilt mycket, invände Ingrid Jonasson.
Kommunalrådet Johan Andersson lovade att kommunen ska öka insatserna för butiken. Hemsändningsbidragets storlek ska ses över. Likaså om det går att styra servicehusets och skolans inköp till butiken.
-- En hjälp, men det räddar inte er affär. Det kan bara ni själva göra, upprepade Andersson.