Kampen om ett tågstopp i Godegård fortsätter

Planerna på ett dubbelspår genom Godegård fortskrider, kampen om ett tågstopp på orten likaså."Vi måste värna om att de centrala funktionerna i samhället ska fungera", säger Jonas Nordén i Godegårds bygderåd.

Gerhard Wittmann

Gerhard Wittmann

Foto: Rita Furbring

Godegård2017-03-21 13:45

Tidningen skrev redan i fjol att Trafikverket planerar att stänga korsningen vid lanthandeln i samband med att dubbelspåret mellan Degerön och Jakobshyttan byggs, detta för att minska risken för olyckor. Men någon lokal utvecklingsplan för hur orten kommer att påverkas, när biltrafiken måste ledas om och centrum utarmas, finns inte menar flera av medlemmarna i bygderådet.

– Man kommer inte naturligt förbi macken eller affären, poängterar Inga Hagdahl.

– Det får stora konsekvenser för samhället. Ska Godegård kunna fortsätta leva och utvecklas behöver man på något sätt etablera en ny samlingspunkt, säger Jonas Nordén.

Något som han också framhåller är Motala kommuns geografiska analys.

– Den visar att det inom 20 kilometer från Godegårds affär finns ett kundunderlag på cirka 4 200 folkbokförda personer. Affären kör i dag ut varor på beställning utan kostnad inom detta avstånd.

Kommunalråd Camilla Egberth (S) sade nyligen att affären och macken bör få en ekonomisk kompensation, inte bara ny mark, om de tvingas flytta för att överleva, men Trafikverket håller inte med.

"Det vore ohållbart om Trafikverket skulle kompensera alla verksamheter som påverkas av ändrade trafikflöden när vi bygger", har delprojektledare Sven-Bertil Götvall tidigare sagt.

Men vem som kan komma att driva butik på det område söder om centrum som finns utmarkerat är i dag oklart. Enligt stadsarkitekt Leif Sjögren är det först och främst Trafikverkets ansvar att förhandla med markägarna om markupplåtelse eller inlösen.

Det är inte bara en ny samlingspunkt som är viktig för bygdens överlevnad. Att tåget stannar i Godegård är lika viktigt för ett naturligt flöde av människor i området. Johan Nopp, i bygderådet, berättar att det inom en 45 kilometers omkrets bor cirka 7 000 personer. Många av dem skulle kunna pendla till andra orter med rätt förutsättningar. Men för bara ett år sedan sade Region Östergötland nej till att stanna i Godegård. Regionråd Göran Gunnarsson (C) menade bland annat att antalet resenärer i området är alldeles för få, något som ortsborna fortfarande hävdar är helt fel. Samtidigt finns det på Trafikverkets skisser redan reserverad plats för en perrong, men bollen ligger alltså inte hos Trafikverket utan hos Region Östergötland som sagt att de lägger frågan bakom sig.

Det gör inte Godegårdsborna.

– Vi pratar om människor som hör till samhället, säger Johan Nopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!