Även deltidskåren i Tjällmo kommer att beröras i det förslag som en politisk styrgrupp tagit fram. Tjällmokåren föreslås minskas från fem man till tre.
Tidigare hade Räddningsverket sista ordet när kommunerna lade fram sina räddningstjänstplaner. Mot den bakgrunden lyckades aldrig, trots otaliga försök, kommunens ansträngningar att slippa kostnaderna för deltidsbrandkåren i Godegård. Förslaget stöp alltid på den långa inställesetiden i området för huvudstyrkan i Motala.
Nu ska dock kommunerna själva ansvara för säkerheten via egna handlingsprogram för skydd mot olyckor. Från räddningstjänstens sida tolkas de nya bestämmelserna så att Motala klarar att uppfylla minimikravet på säkerhet även utan kåren i Godegård och med en minskning av styrkan i Tjällmo.
Även från politiskt håll accepteras att kommunen lägger sig på miniminivån. Tanken är att de förebyggande insatserna ska ges högre prioritet. Bland annat ska alla särskilda boenden utrustas med automatlarm före år 2008 och alla elever i årskurserna 2 till 6 ska få regelbunden simundervisning.
I dagsläget skulle dock förändringarna av deltidskårerna bara generera pengar till att fylla svarta hål. Räddningsstjänsten har ett befarat underskott på 1,2 miljoner som måste sparas in.
- Det är rätt typiskt att blickarna då vänds mot något som ligger utanför den egna verksamheten i Motala. Det är bekvämast så, spekulrerar Lars Karlson, en av deltidsbrandmännen i Godegård.
Handlingsprogrammet ska antas av kommunfullmäktige och förslaget har nu gått ut på remiss. Berörda brandmän i Godegård och Tjällmo är informerade om planerna. I november hålls två öppna möten för att de förslagsställande politikerna ska kunna inhämta synpunkter från allmänheten.
Godegårdskåren omfattar tolv man. I varje jourstyrka finns en förman och två brandmän. Slagstyrkan har halverats sedan förra gången politikerna ville lägga ner den.
- Vi har ju också hand om sjukvårdslarmen åt landstinget och det är den viktigaste servicen mot allmänheten. Det finns inget utrymme för att ha den kvar om vi inte också ska vara deltidsbrandkår, säger Lars Karlsson.
Förlorare blir också Askersund kommun som i dag avtalat med Motala kommun om att brandmännen i Godegård ska bistå vid olyckor i Zinkgruvan.
- Sedan förändras ju mycket i utvecklingshänseende om vi mister brandkåren. Den betyder en hel del för Godegårds som bostadsort och för industrins expansion här uppe, säger Lars Karlsson.
I förslaget är förhoppningen att det kan bildas ett frivilligt brandvärn i Godegård.