Glädjebud till Godegård

Socialnämnden i Motala rör inte äldreomsorgen i Godegård i sitt kommande sparande.

-- Det här var ett glädjebud, sade 93-åriga Stina Danielsson, när hon fick veta att nattpersonalen stannar kvar. På bilden pratar hon med dotterdottern Kristina Karlsson.Arkivbild 2004: ÅKE KARLSSON

-- Det här var ett glädjebud, sade 93-åriga Stina Danielsson, när hon fick veta att nattpersonalen stannar kvar. På bilden pratar hon med dotterdottern Kristina Karlsson.Arkivbild 2004: ÅKE KARLSSON

Foto:

GODEGÅRD2004-10-07 05:36

-- Jag blir jätteglad för att nattpersonalen får vara kvar! Det är undersköterskan Eva Johanssons spontana kommentar till att den inte dras in på äldreboendet Solgläntan.

Beskedet kom som en glad nyhet till Godegård. Både de äldre och de anställda har oroat sig för vad som skulle hända.

-- En indragning av nattpersonal skulle innebära att äldre måste flytta härifrån och då blir det mindre att göra för dagpersonalen. Det skulle kunna leda till en minskning bland dem, och det är klart att alla har känt oro för sina jobb, säger Eva Johansson.

Stina, 93 år, blev glad

En av de gamla som gläds åt att nattpersonalen får stanna kvar, är 93-åriga Stina Danielsson. För en tid sedan föll hon och skadade höften, och därför behöver hon mera hjälp nu än tidigare.

-- Det var ju en glädjande nyhet, säger hon. Vilken tur att det blev så. Det är inte så gott att flytta när man är gammal. När man har ont och det är besvärligt är det ju bara att ringa så kommer de, och det dröjer inte så länge. Det här blev jag glad för.

I dag arbetar 12 anställda och en samordnare dagtid och sju natt.

I början av september föreslogs det att socialnämnden i Motala skulle besluta om att dra in nattpersonalen och ersätta den med en nattpatrull, i avsikt att spara pengar.

Nu ljusnar det

Förslaget väckte stark upprördhet bland de äldre som bor på Solgläntan, eftersom många behöver hjälp nattetid. Både de gamla själva, och personalen, ansåg att de flesta inte skulle kunna bo kvar om nattpersonalen drogs in.

Men nu ljusnar det i Godegård.

Det konstateras i förslaget till äldreomsorgsplan att en ren avveckling av nattpersonalen i Godegård, utan ersättning av nattpatrull, skulle leda till att de äldre inte kunde bo kvar på orten. Det gäller särskilt dem som har ett behov av omsorg som närmar sig nivån för vårdboende. Detta har hittills varit möjligt, därför att det finns dygnet runt-omsorg på Solgläntan. En avveckling skulle få konsekvenser, också i fråga om hur det totala behovet av äldreboende kan tillgodoses, i hela kommunen.

-- Många av de äldre här behöver tillsyn nattetid, säger Eva Johansson, och att vi har nattpersonal är en stor trygghet för dem. Man får inte glömma att Godegård är stort till ytan och det finns äldre som har eget boende, men som ockå är i behov av tillsyn.

De äldres rättighet

Skulle de gamla bli beroende av en nattpatrull, kan det innebära att det kan ta mer än 45 minuter för den att komma fram och kunna ge hjälp.

-- Jag tror att många som bor centralt i Motala kanske inte förstår att det här är landsbygd. De äldre måste ha den möjlighet att få hjälp som nattpersonal innebär. Jag tycker att det är de gamlas rättighet, liksom de bör ha rätt och möjlighet att välja var de vill bo. Det är många som har anknytning till Godegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om