Första lodjuret försett med sändare

godegård2005-05-04 00:00

För en vecka sedan fångade Lasse Larsson ett lodjur i skogarna kring Godegård. Det är det första sändarförsedda lodjuret i Motala kommun.

Lodjuret, som döpts till Gert, lockades in i fällan med hjälp av dofter. Han sövdes ner och mättes, vägdes och åldersbestämdes av forskare från Grimsö forskningsstation.

-- Det är en två år gammal hane som väger 15,75 kilo, berättar Lasse Larsson.

Gick mot Vättern

Lasse är länsstyrelsens kvalitetssäkrare och besiktningsman i skogarna kring Godegård.

Han kommer att följa Gert under de första veckorna.

Genom att lyssna på signaler från sändaren kan han bestämma hans position på kartan.

Senast i måndags kväll följde Lasse Gert.

Då var lodjuret på väg västerut från Godegård i riktning mot Vättern.

-- Det ska bli intressant att se hur långt söderut Gert går, och vilken väg han tar, säger Lasse.

Efter hand ska forskare från Grimsö ta över spårandet och kommer att följa Gert med flyg var fjortonde dag.

Stannade i Bergslagen

Först 2002 förseddes ett lodjur, en hona, med sändare i Östergötland för första gången. Dessförinnan hade det varit ont om de stora kattdjuren så långt söderut.

-- Det gick som en vägg vid Bergslagen, förmodligen var det för slätt söderut, säger Lasse. I dag rör de sig fortare, framförallt på västra sidan om Vättern, och numera finns de ända ner till Hallands län.

Fick skabba

Honan som sändarförseddes i Östergötland fick ungar och rörde sig i trakterna kring Norrköping och Finspång. Dessvärre drabbades familjen av skabb och fick avlivas.

Stöter bort ungarna

I dag finns en ny hona med ungar i Finspång. Hon rör sig över ett 40 000 hektar stort område.

-- Honan stöter bort ungarna från sitt område när de är tillräckligt stora men själv stannar hon kvar på samma plats så länge hon lever, säger Lasse.

I Finspång finns också en hane som lär röra sig över närmare 20 kvadratmil och i Ydre lever "Kotte" på ett område som täcker hela 50 kvadratmil.

Kväver bytet

Lodjuren lever bland annat på klövvilt och tar gärna dovhjort och rådjur. De sitter på pass, precis som en jägare, och väntar ut sitt byte. De dödar effektivt genom att kväva bytet med ett strupgrepp.

-- En del jägare ser lodjuret som en konkurrent, säger Lasse. Många tycker illa om dem för att de tar får, men i Östergötland har de inte rört tamboskap de senaste tre åren.

Finns det anledning för människor att vara rädda för lodjur?

-- Inte det minsta, säger Lasse. De är inte aggressiva. Det är bara djur som drabbats av skabb som går fram till människor eftersom de inte klarar att leta mat på egen hand.

Vad ska man göra om man möter till exempel Gert i skogen?

-- Stanna och titta. Få människor har förmånen att få se ett lodjur. Förmodligen stannar Gert också och kikar. Sen kommer han att konstatera att du är människa och lugnt gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om