Till hösten finns bara tre barn i upptagningsområdet för Godegårds skola och som är aktuella att börja förskoleklass. Det är alldeles för lite och eftersom antalet elever nu sjunkit under kommunens minimigräns på 40 elever har en utredning inletts om skolans framtid. Nu har hela bildningsnämnden fått information om det pågående arbetet, men det är mycket material som måste tas fram innan det är dags att gå till beslut.
Bland annat vill politikerna ha information om elevunderlaget på sikt, om ekonomin, om vilka förändrade skolresor en förändring skulle innebära för eleverna och om hur rekryteringen ska säkerställas i framtiden om skolan blir kvar.
– Det är mycket underlag som behöver tas fram för att vi ska kunna ta ställning, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).
Ni tittar på många perspektiv, men inte på vad en nedläggning skulle innebära för bygden. Varför inte?
– Det här är en jättesvår fråga. Att se till att alla barn har rätt till god utbildning var man än bor är också att ta ansvar för landsbygden. Det är också att se landsbygdens perspektiv. Vi kan inte ha skolor överallt och landsbygden blir inte utan skolor i området för det finns fortfarande skolor i Tjällmo och Nykyrka om det blir en förändring i Godegård, säger Nicklas Rudberg.
Tar ni ett beslut att lägga ner så påverkar det hela bygden. Vilket ansvar har ni för det?
– Vi har ett tudelat ansvar. Vi har också ansvar för att de som bor i Godegård eller flyttar dit ska få en bra skolgång för sina barn, säger Nicklas Rudberg.
Oppositionens Tony Johansson (M) har dock bett att frågan ska lyftas även till kommunstyrelsen för att få ett större perspektiv.
Från början var tanken att utredningen skulle vara klar för ett beslut i juni, men redan nu flaggar tjänstemännen för att man kanske inte hinner. Istället kan det då bli beslut i september.
– Det här är ett av de svåraste besluten vi har att fatta i nämnden, säger Nicklas Rudberg och fortsätter:
– Vi måste titta på alla perspektiv. Att ha kvar skolan innebär att vi behöver titta på frågor som vad betyder det att inte ha klasskompisar i sin egen årskurs eller hur vi ska leva upp till skollagens krav.
Tidigare har Godegårds skola fått ett ökat underlag genom elever från Zinkgruvan. Diskussioner har förts med Askersunds kommun, men de säger nej till att skjutsa dit elever.
– Vi får inte erbjuda dem skolskjuts eftersom de bor i en annan kommun. Då måste de föräldrarna betala själva, säger bildningschef Johnny Thorén.