Han har själv hamnat i skottgluggen som ytterst ansvarig för utredningen bakom bildningsnämndens beslut att lägga ned Godegårdsskola efter höstterminen. I en JO-anmälan om att beslutet skulle bryta mot barnkonventionen citeras han med ett konstaterande att brankomventionen inte är lag i Sverige. Samtidigt som de anmälande Godegårdsföräldern upplyser om att Sverige ändå förbundit sig att följa konventionen.
– Jag har inget emot en kritisk granskning, det måste jag också tåla. Men det blir samtidigt fel när saker tas ur sitt sammanhang. Bakgrunden här var att föräldern mejlade till mig och ville få ut namnen på alla som varit inblandade i beslutet för att de skulle anmälas för "brott" mot barnkonventionen. Då upplyste jag bara om den ännu inte är någon "lag", säger Johnny Thorén.
Även nedläggningsbeslutets följder för Godegårdsföräldrarna, så kallade förändringar i livspusslet - lämningar, längre ressträckor, nya skolskjusttider – har i samma veva anmälts till JO.
– Jag har respekt för att beslutet inte gillas och då är det också bra att man använder sig av de möjligheter och demokratiska rättigheter som finns, så att vi får en utomstående prövning. Den kan inte ske på sociala medier, där har vi som motpart inte en chans att tränga igenom, kommenterar Johnny Thorén.
Förvaltningsträtten är den instans som gäller för att få beslutet upphävt. Det utslaget väntas inom kort. Tidigare har kammarrätten gett klartecken till att nedläggningen får genomföras i avvaktan på förvaltningsrättens dom.