Det är förmiddag och dagen efter bildningsnämndens beslut att redan till januari nästa år lägga ned Godegårds skola. Det är grå himmel över det lilla samhället i Motala kommuns norra utkant när vi styr in till skolans parkeringsplats. Tre representanter för föräldragruppen står och väntar.
Det är tre pappor. Magnus Hellqvist bor så långt bort norrut man komma i Motala kommun, Martin Hjelmar bor mitt i Godegård, Fredrik Strid pekar långt bort västerut.
Skolan har förenat. Nu fruktar man istället att det kommer att dras en "länsgräns" genom Godegård när barn och föräldrarna tappar vänskapsband och kontakter. Barnen ska ju nu istället fördelas på två skolor, Tjällmo och Nykyrka.
Godegårds skola har en liten lekplats. En stor grop, säkert en halvmeter djup, har grävts i sandlådan.
– Det ska vara en "skyttegrav". Det var det första barnen tog itu med här i morse. Och det är väl så alla känner nu, vi rustar till strid, säger Martin Hjelmar.
Han underkänner tjänstemännens utredning vars slutsats blev att Godegårds skola med 30-talet elever idag riskerar att bli för liten, att den ålderblandade undervisningen blir ineffektiv, att det kan bli svårt att locka lärare och upprätthålla deras kompetens. En nedläggning ska därför ses som det bästa för eleverna. Kostnaderna för skolan ska inte ha spelat någon roll.
– Jag vet inte vad som är värst – att skolan läggs ned eller hur ärendet skötts, säger Magnus Hellqvist.
– Ja, jag skulle kunna ägna hela dagen åt att räkna upp brister i utredningen, suckar Martin Hjelmar.
Fredrik Strid:
– Den handlar ju inte om förhållandena här! Den beskriver bara generellt vad som kan hända skolor med färre än 50 elever.
Nej, de tre papporna ser istället en byskola med goda resultat, behöriga lärare och där inga kränkningar rapporterats.
De tycker att ärendet skötts inhumant. Byborna fick en vecka på sig att reagera på utredningen. Inom tre månader ska nu familjerna ställa om sina rutiner efter nya skolor, skjutsavstånd och inte minst att förskola och skola skiljs åt. Förskolan för skolelevernas yngre syskon blir i kvar i Godegård.
– För mig innebär det här ett ökat resande med tio mil per dag. Och många andra kommer att drabbas på samma sätt, säger Magnus Hellqvist.
För hans del kan Motala kommun gott strunta i att i efterhand göra en landsbygdsutredning:
– Den kan jag göra på fem minuter. Vad som sker är att också Godegårds samhälle läggs ned.
Vad säger era barn?
– De är ledsna och besvikna, svarar Fredrik Strid.
Bildningsnämndens beslut är fattat. Så vad göra nu? Stridsviljan finns som sagt, men frågan är vilket vapen som ska användas?
– Vi måste samla tankarna. Överklaga är en möjlighet, och/eller försöka behålla skolan som friskola. Men problemet är ju den korta tid som återstår till nedläggningen, säger Martin Hjelmar.
Möjligen kommer nu också föräldrar att titta på om det inte blir kortare avstånd att istället placera barnen i skolor i angränsande kommuner.
Inne i Godegårds skola pågår undervisningen som vanligt denna gråa torsdagsförmiddag i september. Någon kommentar från personalhåll går inte att få. Rektorn har bestämt att media inte får komma in i skolan.