Så firar du julen utan konflikter!

I år kommer det att hända igen. Den magiska, helande julefriden sänker sig inte över alla hem.

1922. Familjen samlad för julfirande.
Foto: Bertil Norberg Code: 1060 COPYRIGHT SCANPIX

1922. Familjen samlad för julfirande. Foto: Bertil Norberg Code: 1060 COPYRIGHT SCANPIX

Foto: BERTIL NORBERG/TT

GODA RÅD2014-12-19 09:30

Middagen är uppäten. Kalle Anka är slut. Klapparna är utdelade.
Det är då det trevliga tar slut.
Det är då vi går tillbaka in i våra gamla roller i den alltid pågående berättelsen om vår familj.
En berättelse som sällan är fullständigt rättvis och som ofta bjuder på en blandning av hjältar, skurkar och offer hämtade från episoder som hör hemma i vårt förflutna, håller oss gärna fast i dess mörker och säger inget alls om vilka vi är i dag eller vart vi är på väg.
Och så länge ingen roll utmanas, så länge ingen del av berättelsen ifrågasätts, är allt okej.
Men desto värre blir det när någon säger ifrån och vägrar infinna sig i den på förhand givna rollen, eller tar sig friheten att lansera en helt ny berättelse.
Då är konflikten i nio fall av tio ett faktum.
De artiga fraserna fastnar i halsen.
Blickarna stelnar hos somliga och flackar hos resten.
Suckarna och sarkasmerna tar vid.
Och man sitter där och undrar vad det var för fel man gjorde i ett tidigare liv för att straffas med att tvingas fira jul med dessa människor.

Du kan slutat läsa om det som beskrivs ovan är inget du känner igen eller är rädd för att uppleva under årets två sista veckor.
Alla andra kan glädjas av att det finns smarta strategier och enkla tips, framtagna av proffs och som vi på PLUS har sammanställt så att så många som möjligt kan undvika dramatiska scener när släkten återförenas.

Jenny Klefbom är en av experterna som har tagit sig tid att fundera på vad det är som gör julen till familjestridernas högtid nummer ett (Obs extern länk).
Hon är psykolog och skribent på webbplatsen psykologiguiden, som ägs och är kvalitetsgranskad av Sveriges psykologförbund.

Julen har, förklarar Jenny Klefbom, ett starkt symbolvärde för den bild vi har av vår familj, och när den bilden hotas kan ganska primitiva beteenden plötsligt dyka upp.
Tre av hennes råd är att planera i god tid innan julen hur man vill ha det, lös eventuella konflikter innan julen och tänk på att man inte måste träffa alla just då.   


Undvik gamla roller

De kanadensiska rådgivarna Stephanie Wise och Rolf Schrader har bland annat identifierat sju färdigheter som kan hjälpa familjemedlemmar att överleva julen utan att bryta ihop.
Det första som man måste göra är att identifiera familjens berättelse och ens roll i den.
Sedan bör man också reflektera över och lista ut det som triggar ens negativa känslor.
Genom att göra den läxan blir man starkare och kan man sedan enklare satsa energi på att bidra till en bra kommunikation mellan släktingarna.
Stephanie Wise och Rolf Shrader påpekar bland annat att det är viktigt att använda en självsäker kommunikationsteknik, snarare än en passiv eller – vilket är värre – en passiv-aggressiv.
Att visa självrespekt och hedra varandras gränser kan också vara betydelsefullt.
Du kan läsa mer om deras strategier här! (Obs extern länk).

Ge upp hoppet!

En annan läsvärd samling av råd för att överleva släktträffar sammanställdes av den amerikanska sociologen Martha Beck och publicerades i tidskriften Oprah Magazine.
Den första strategin, enligt henne, för att klara av tysta kvällar och långa dagar med familjen är att ge upp hoppet.
Det låter brutalt visserligen men sannolikheten är väldigt stor att dina släktingar denna gång kommer att bete sig så som de alltid gjort.
Varje försök du gör för att styra andra människor faktiskt sätter dig under deras kontroll, påpekar Martha Beck.
Grundinställningen måste vara att du endast kan styra dina egna tankar och handlingar. Du ska därför känna det du känner och låta dina släktingar att göra detsamma i frihet. Läs mer här! (Obs extern länk).

Ge exakta instruktioner

På realsimple.com finns en artikel skriven av reportern Amanda Hinnant, som hjälper läsaren med att identifiera alla personligheter i en typisk familj och få tips på hur man kan hantera dem under sammankomsterna.
Och även om Amanda Hinnants lista innehåller några karaktärer som kan kännas främmande i Sverige, så är det tillräckligt många änd som återfinns i de flesta stora, tjocka svenska släkterna.
Eller vad sägs om till exempel "The Slacker" (slöfock), som gärna vill njuta av julen men vägrar hjälpa med matlagningen, städningen eller till och med pynta julgranen.
Att bli förbannad på en sådan person löser sällan problemet. Prova därför i stället att ge latmasken exakta instruktioner, något i stil med "Kalle, det blir till stor hjälp om du sätter igång och börjar skölja disken. Låt mig ge dig ett förkläde."
Andra konfliktskapande personligheter som listas ut är martyren, mobbaren, den passiv-aggressiva släktingen, det känslomässiga vraket, och så vidare. Läs mer här! (Obs extern länk).   

Drick mindre alkohol

Men har du inte tid att läsa artiklarna så kan det ändå vara värt att satsa tre minuter på att se och lyssna på den amerikanske psykiatrikern Keith Ablows överlevnadsstrategier, som bland annat inkluderar den troligen mest effektiva, nämligen: Drick mindre alkohol och mer kaffe! Se videon här! (Obs extern länk).

Med rätt strategier kan man uppnå önskat resultat i nästan alla familjesituationer. Men att fela är mänskligt och man kan faktiskt misslyckas utan att hela världen för den skull går under.
En sista och klen tröst är att hur knäpp släktträffen än blir, så kan man alltid luta sig tillbaka i fåtöljen, andas djupt, blunda och konstatera för sig själv: "Men det kunde vara värre"...
... För det kunde också ha blivit så här:
    


Eller så här:


Eller, ännu värre, så här:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!