"It is all about execution”

”Doesn’t matter how great the idea is, if it can not be executed. Innovation is all about execution”, säger Goetz Kursane, Chief of Operations, Ericsson Chief Innovation Office.Utförande, implementering och att verkställa. Det är vad innovation handlar om.En väg för att nå dit kan vara att ta hjälp av en accelerator – och sådana finns det gott om här i Silicon Valley.

Foto:

Gästkrönika2017-07-20 09:03

Här i USA kan jag få höra att vi svenskar lägger för mycket tid på marknadsanalysen, att utvärdera market-fit och klargöra konkurrenssituationen. Vissa påstår att vi ägnar mer tid åt riskanalyser än åt marknadspotentialen och vad som skapar kundvärde.

”Ni har nästan börjat tvivla på idén - innan ni gått ut och testat den”, säger en man som jobbat i Stockholm tre år.

Jag håller inte riktigt med, den rad av svenska framgångssagor vi har att visa upp talar sitt eget språk. Men hur som helst är det värt att fundera över. Ut och prova bara, vad väntar du på?!

Men åter till ”execution”. För det är i den snabba tillväxten – att skala affären, som Silicon Valley utmärker sig. Nu mer än någonsin. Förr låg man långt fram i teknikutveckling och nya idéer, men även världens teknik-mekka har nåtts av globaliseringen. Precis som hemma är det mycket snack om IoT (Internet of things), AI (Artificial intelligence) och AR (Augmented Reality). Det är ingen större skillnad. Det är ”execution” och skalning som trendar just nu.

Tech-mekka har blivit accelerator-mekka. Här dyker acceleratorerna upp som svampar ur jorden, alla vill ha en del av kakan. Inte minst de stora bolagen, som vill köpa in sig på ”startup”-hypen och bli en del av den digitala transformationen.

Många av de stora företagen startar även egna innovationsprogram, som innehåller en intern inkubator, en ”funding”-verksamhet (som investerar i startups) – och en accelerator för att kunna skala affärer och bolag. BMW, Samsung, Airbus, Google, och Cisco har alla gjort det. Och hemma i Sverige, dit trenden kom så sent som för något år sedan, har storbolag som Eon, Nordea, och ABB startat egna acceleratorer under det senaste året.

Bara för att klargöra. En ”accelerator” erbjuder oftare en kortare, intensiv drillning i entreprenörskap för företagen som kommit lite längre. Acceleratorn kan också gå in som delägare i bolagen, men gör det långt ifrån alltid. Hemma pratar vi ofta om ”inkubatorer”, som ofta finns i nära anslutning till universitet och science parks. En ”inkubator” ger oftare stöd under en längre tid till företagare som vanligen inte kommit lika långt med sin idé. I Linköping och Norrköping har vi inkubatorn LEAD, som ägs av Linköpings universitet.

För startups som vill etablera sig i USA och få en fot in i Silicon Valley är en accelerator ett bra insteg. Acceleratorer (och inkubatorer) kan bidra till att öppna dörrar till det som kort kallas ”ekosystemet”, det vill säga nätverk av investerare, jurister, affärscoacher, banker, rekryteringsfirmor med mera. När du blir antagen till ett program öppnas dörrar, och du matchas in i möten utifrån de behov du har. Det gör att du blir mer effektiv och kan agera snabbare.

Är du ett bolag från Sverige kan det vara bra att söka runt lite bland acceleratorerna för att säkerställa att du söker till en som är relevant för dig. Det finns som sagt ett hundratal att välja mellan. Nordic Innovation House erbjuder ett program, TINC, som är specialdesignat för nordiska startups. Fokus är att få bolagen att expandera globalt. Genom TINC får entreprenörerna tillgång till kvalitetssäkrade mentorer och företagskontakter i Silicon Valley under fyra intensiva veckor.

Och så ser de flesta programmen ut. Tillgång till relevanta mentorer och kvalitetssäkrade affärscoacher. Programmen är ofta tre månader och avslutas med en Demo Day, där bolagen får pitcha för relevanta investerare och nätverk med storbolag, som ofta finns knutna till acceleratorn. De mest kända acceleratorerna tar ofta betalt i andelar för en plats i programmen och tillgång till nätverket.

Som svenskt bolag kan det dock vara bra att hålla koll på om acceleratorn har erfarenhet av att jobba med internationella startups, och inte har för stort fokus på den amerikanska marknaden.

Mångfalden kan vara en av de stora vinsterna med att ingå i ett accelerator-program här – att du får dela utmaningar och möjliga lösningar med entreprenörer från alla delar av världen. Självklart finns det även utmaningar – det är inte en räkmacka till en garanterad investering bara för att du blir antagen till ett program.

Är du entreprenör utan tidigare ”track-reckord” kan det vara en utmaning. Investerarna har svårt att få en bild av din trovärdighet, och finns det inget nätverk att ta referenser i, kan det ligga dig i fatet. Amerikanska investerare kan också tveka inför att investera i utländska startups på grund av högre osäkerhet och att olika länder har olika lagar och regelverk.

Dessutom så är den så kallade såddfinansieringen (finansieringen i tidigt skede) på en helt annan nivå här i USA jämför med i Sverige, vilket kan innebära att amerikanska investerare upplever svenska startups som ”sönderinvesterade”. För många investerare med små belopp som gör det svårt för fler investerare att räkna hem sin investering.

Men, men… Vilken entreprenör låter sig stoppas av hinder och utmaningar längs vägen?

Nej, packa väskan. Fyll den med lite jävlar anamma, och en dos av finsk sisu. And go execute!

Några av Silicon Valleys främsta acceleratorer:

Y-Combinator

Fokus på bolag som kommit en bit och vill nå de lite större investerare. Y-Combinator är kanske den mest prestigefyllda av acceleratorerna i Silicon Valley – framför allt för att de har väl ansedda mentorer, rådgivare och investerare. På minussidan finns att de inte är så fokuserade på bolag utanför USA, även om de har flera utländska bolag som nått framgång under deras vingar. GetAccept är ett svenskt startup som har haft stor nytta av sin tid på Y-Combinator.

500 Startups

Utmärker sig genom att erbjuda co-working space till alla bolag de investerar i liksom för att fokusera på att hjälpa bolag från hela världen att lyckas i Silicon Valley.

PLUGandPLAY

Kallar sig ett ”investment company”, men driver även en accelerator. Erbjuder en ”open innovation platform”, där stora bolag och startups matchas samman. Har ett antal nishade fokusområden såsom IoT, fintech med mera. Fokuserar på bolag från hela världen. Bland bolagen som tidigare antagits till Plug and Play finns Dropbox, Paypal och Lending Club.

The Alchemist Accelerator

Tydligt tech-fokus. Investerar i alla sina bolag, ca 250 000 SEK. Tar in ca 40 bolag per år. Finansieras av VC-bolag.

Rocket Space

Fokus på tech-startups från hela världen. Rocket Space har operativ verksamhet i Asien, Europa och Australien. Fokus på samverkan mellan stora bolag och startups. Finansieras genom partnerskap och medlemsavgifter. Spotify och Klarna är två av bolagen som är knutna till Rocket Space.

Gästkrönikör

Lena Miranda är vd på Mjärdevi Science Park i Linköping och gästkrönikör på Affärsliv.com. I sommar reser hon runt längs USA:s västkust:"Worcation. Årets ord för att beskriva min sommar. Möjligheten att kunna kombinera jobb och semester i en miljö som andas framtid, entreprenörskap och high-tech. Och där solen värmer och landskapet bjuder på både hav och berg inom nära räckhåll. Kalifornien, the Bay Area, Silicon Valley…"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!