Midsommarfirandet började bra i Gärdserum som ligger en bit ovanför Båtsjön och intill som en massiv fond reser sig Glasberget. Vid 13-tiden samlades ett 20-tal av traktens boende och förberedde kvällens traditionella firande som bör vid halvsjutiden och vars kulmen är en kvällsandakt i kyrkan vid 21-tiden.
Sedan 1943 har firandet varit upplagt enligt detta schema med undantag för ett par år då det var uppehåll. En som vet att berätta är Birgitta Aleniusson som firat alla sina midsomrar i Gärdserum där släkten haft sin Bodsgård i flera sekler. I dag är det Anders Aleniusson som driver gården som hyser får och köttkor.
-- Fast från början pågick fir-andet hela dagen och kvälls- andakten var först vid midnatt, berättar Birgitta Aleniusson.
Kyrkorådet i Gärdserum är en aktiv grupp. De berättar stillsamt om att de om någon vecka öppnar sin vägkyrka vilket innebär att den otroligt vackra kyrkan hålls öppen för allmänheten hela juli på dagtid med guidning i kyrkan och fika i den gamla nysåpade 1700-tals stugan som en bit in på 1900-talet fortfarande fungerade som fattigstuga.
-- Öppen sommarkyrka är vi ensamma om i Åtvidaberg, säger Gulli Mobaeck (s) i kyrkorådet och låter antyda att biskopens tydliga önskemål i detta av- seende vunnit stort gehör i sockna.
Ett tränat öra hör också stänk av bitterhet att kommunen nyligen sålde ut vandrarhemmet och att den gamla prästgården gick samma väg och blivit till privatboende.
-- Det fanns andra lösningar som vi presenterade som skulle ha inneburit att vi kunde ha tagit över vandrarhemmet. Nu har Åtvidaberg inte ett enda vandrarhem, säger Britt-Marie Nilsson som även hon sitter med i kyrkorådet.
Förhoppningen är att man ska slå vakt om det som finns kvar.
-- Vår gamla fattigstuga är i behov av renovering då vi har ruttna stockar på baksidan. Men stugan är unik så det ska nog bli till det bästa, plirar en skäggprydd herre som är borta innan ett öga hinner blinka.
Under samtal, lek och stoj växer midsommarstången fram och kröns med två kransar med blommor, minst sju olika naturligtvis: blåklockor, hundkex, smörblommor, lupiner, spirea, gräslöksblommor och schersmin.
Förberedelserna blir dock meningslösa då ett ihållande ösregn på kvällen tvingar in midsommarfirarna i kyrkan. Och där passar sig inte midsommarstång, lekar och danser som hör midsommaren till.
Bättre tur med regnet hade man i Rimforsa vid Åsunden där campingvärden Lars Kinnander, teatermannen Lars Andersson och musikanten Åke Eriksson under 45 intensiva minuter mellan 15 och 15.45 höll låda. Sedan kom ösregnet och alla midsommarfirare var som bortblåsta.