Solen ligger på verandan på boningshuset vid Löt gårdsmejeri i Gammalkil. Innanför dörrarna, i köket, sitter Johanna vid köksbordet iklädd en varm islandströja och med det ljusa håret i lockar. Hon är här för att lära sig om hur man planerar ett gårdsmejeri och om hur ostar med de mest skiftande smaker kan utvinnas ur getens mjölk.
– Det är vårt bidrag till att Johanna ska lyckas, säger Erik Garberg, en av gårdsmejeriets två ägare. Den andra är Björn Kvist.
De senaste 25 åren har Johannas liv kretsat kring att rädda den isländska geten från utrotning. Det kan tyckas vara en pytteliten sak, men geten är en av få lantraser som över huvudtaget finns på ön och numera är den viktig, inte bara för islänningar utan för människor runt om i världen. På Island är Johanna känd som "getmor" och i världen är hennes get Casanova en kändis.
Johanna är uppvuxen på gården Haafell på Island med en massa djur men ingen get. Hennes far ville inte ha getter. Detta till trots var dottern förälskad i getter redan som liten tös, varför kan hon inte minnas.
– Jag har det nog i generna, säger hon med ett leende.
När hon så fick ta över gården flyttade väldigt snart fyra getter in. Då fanns en spillra av rasen kvar, 300 stycken. Johanna började med noggrant avelsarbete bygga upp en besättning som idag består av 200 djur. En ansenlig del av de 900 som finns på Island.
Det var ingen lätt sak att få lönsamhet i getter, särskilt som djuret nästan försvunnit ur islänningarnas medvetande. Men idag säljer Johanna kött, korv samt tvål och hudprodukter utvunna ur getens mjölk. Förra året hade hon 5 500 turister på gårdsbesök. Hennes nästa steg är att starta ett gårdsmejeri, något som ännu inte finns på Island. Därav besöket hos de två mejeristerna i Gammalkil. Men här hade hon inte varit om inte getmor och hennes getter blivit en angelägenhet för människor över hela världen.
2008 kollapsade den isländska ekonomin räntor på lån sköt i höjden. Situationen blev ohållbar för getgården Háafell. Konkursen stod för dörren och getterna hotades av slakt.
– Då startade tre vänner från USA en insamling på nätet. Det var otroligt att se människor från Malaysia, Japan, USA ge oss sitt stöd, berättar Johanna.
Insamlingens mål var 90 000 dollar. Det blev 115 126 dollar, nästan en miljon kronor, på tre månader.
Troligen var det Casanova som gav insamlingen en sådan skjuts. Han föddes för tre år sedan, väldigt sjuk och nästan utan päls. Hans moder, som var en klok get, puttade undan den sjuka killingen för att lägga sitt moderliga engagemang på det friska syskonet.
– Men jag satte på honom en liten tröja för värmens skull och en get som mist sin unge adopterade honom.
Casanova blev redan då en kändis på Island, bilden på honom i en liten stickad tröja publicerades på nätet och i tidningen.
Casanova växte sig stark. Han fick tillskott till maten som gjorde att pälsen växte, blev lång och tjock (den isländska getens underull är finaste kashmir). Så kom det sig en dag att ett filteam i färd med att färdigställa den fjärde säsongen av Game of Thrones behövde getter. Valet föll på Johannas tama flock och i den Casanova. I en dramatisk scen angrips flocken och dess herdepojke av en eldsprutande drake. Det lär vara Casanova som springer för sitt liv men fångas i drakens klor. Så blev Johannas getter kända som The Icelandic Game of Thrones goats på nätet. Insamlingen på Indiegogo fick mer än 18 000 delningar på Facebook.
Johanna är på väg hem i bagaget har hon nyvunnen kunskap och en föresats om att ha sitt gårdsmejeri på plats i sommar, senast i höst. Insamlingen gav henne gården tillbaka och för tillfället är därmed den isländska getens framtid säkrad.