Böljande terräng i Rudi och Agnetas trädgårdsparadis

Den pampiga allén av lindar avslutas med tre stensatta trappor innan du når upp till Agneta och Rudis hus. Villan ligger 15 meter över havet och trädgården är allt annat än platt. "Fantastiskt med växter på olika höjdnivåer", tycker paret.

Agneta och Rudi Ottosson har själva byggt och anlagt dammen intill uteplatsen, med en markduk längst ned. Härifrån är utsikten mot Gamlebyviken underbar och det finns tid för njutning. I dammen växer vit näckros Nymphaea ”Gonnère” och röd näckros Nymphaea ”James Brydon”, samt svärdslilja.

Agneta och Rudi Ottosson har själva byggt och anlagt dammen intill uteplatsen, med en markduk längst ned. Härifrån är utsikten mot Gamlebyviken underbar och det finns tid för njutning. I dammen växer vit näckros Nymphaea ”Gonnère” och röd näckros Nymphaea ”James Brydon”, samt svärdslilja.

Foto: Peter Ericsson

Gamleby2021-07-04 15:00

Makarna Ottossons skapelse i Gamleby är ingen trädgård i mängden – utan sticker verkligen ut och är en riktig höjdare.

Nivåskillnaden från toppen, där deras hus är beläget, till botten mäter nämligen 15 meter.

Brist på motion är med andra ord inget problem när det gäller att pyssla om deras verk…

– Det finns en del att tänka på med en så kraftig lutning. Bland annat att dra den självgående motorgräsklipparen på tvären. Upp och ned är inte att fundera över ens en gång, ler Agneta och Rudi.

En stor fördel med att odla i en så stor sluttning är att växterna lyfts fram på ett bättre sätt.

undefined
De tre stentrapporna var redan anlagda när paret flyttade dit 1999. Rudi har lagt nya stenar mellan trapporna. I krukorna växer tagetes och längs vägen upp formklippta buxbom (fyrkanter), kaprifol och rosor.

De 21 lindarna – som utgör allén mot huset och inramningen av tomten – planterades antagligen i slutet av 1800-talet. På 1920-talet formklipptes träden som koner enligt gamla fotografier, men det har ändrats med tiden. Numera beskär (hamlar) de träden varje år.

Annars har paret anlagt allting på egen hand.

– Först var det rena djungeln här och det var inte utan att man funderade en extra gång vad vi var på väg att ge oss in i. Även om det inneburit mycket jobb och slit, har det varit värt allting.

undefined
1. Moses brinnande buske är en vit blomma som tål stark sol. Undvik helst att ta på den, då du kan få etiska oljor på fingrarna och dessa kan orsaka irritation på huden. Har en väldigt stark citronliknande doft. Framför växer dagliljor, medan det orangea bakom är eldtavel och den vita busken en gillenia. 2. Den rosa luktpionen är en underbart vacker blomma som dessutom doftar enormt härligt. Står i söderläge. 3. Paret har fått den gula rosen och vet därför inte dess sortnamn. Men det är en gammaldags ros som får vattnet per automatik från berget ovanför.

Trädgården omringas av 225 meter stenmur – totalt cirka 550 synliga stora stenar. Dessutom följs lindallén av tre stora stentrappor.

Rudi har själv lagt stenar mellan trapporna, runt huset och på terrasserna. 

Agneta är den som ligger bakom det mesta av rabatternas utseenden. Favoritblommorna är vallmo, pioner och iris. 

undefined
1. Huset från sidan. Det byggdes 1894, Agneta och Rudi flyttade dit 1999 och satte genast i gång med att renovera. Stolarna med tillhörande bord är en av fem olika platser i trädgården att sitta på. I förgrunden syns en rosa malva, vit fingerborgsblomma och helt vanliga gula smörblommor. 2. Trädgårdens soligaste plats erbjuder bland annat taklök i en cementcylinder. Rabarberbladet bakom har Agneta tillverkat själv och det fungerar som ett fågelblad. Här växer även backtimjan och till vänster ett tagglöst björnbär, ”Thornless Evergreen”. Bakom syrenen ligger den flitigt använda badtunnan.

De beskriver stilen som en form av engelsk cottage garden – en gammeldags trädgård.

– Vi har många mormorsväxter och andra blommor som odlades i början av 1900-talet. Allra mest iris, med ett 25-tal olika sorter, säger Rudi.

Makarna väljer framför allt blommor de tycker är vackra.

Men det finns en del ovanliga bräkenväxter, inte minst deras tre riktiga kvittenträd, som ger kvittenfrukt.

– Den välkända Bergianska trädgården har faktiskt fått ett rotskott av kvitten härifrån. Det är kul att i alla fall ha något väldigt annorlunda och så använder vi frukten att göra gelé och marmelad av. Den är för hård att äta som den är, då ryker tänderna, skrattar Agneta.

undefined
1. Huset framifrån. Det byggdes 1894, Agneta och Rudi flyttade dit 1999 och satte genast i gång med att renovera. Mannen i familjen har lagt stengångarna på egen hand. Busken i mitten är en lavendel och till höger ormhassel. Med sina brunröda blad syns även bland annat alunrot, samt formklippt buxbom i mitten av trappan. 2. På baksidan av huset i nordligt läge har de en liten fontän med en groda, som sprutar vatten. De gula blommorna är törel och det vita gräset Silverfryle.

Trädgården innehåller även två egenbyggda dammar – en större med näckrosor på framsidan av huset och en mindre med en grodfontän.

Vattentemat är givet nära havet på ostkusten. Vid bilentrén står en så kallad Tjust-öka – en roddbåt från 1800-talet som de fick köpt och hemkörd för bara 100 kronor.

– En prydnad som förgyller trädgården. Genom att lägga stenar och sand, samt plantera högt gräs bredvid, ser det ut som att båten ligger vid en liten strand med vass, säger han.

undefined
1. Förr i tiden användes den gamla vedeldade tvättgrytan från Ankarsrum till att tvätta kläder. Numera ger den husrum till en daggkåpa med sina limefärgade blommor. En tacksam och lättskött växt som klarar sig både i sol som skugga. I förgrunden en ingefärsmynta, vars blad skiftar i gult och grönt. 2. Inne i växthuset odlas framför allt egna tomater, samt några sorters chili. Men det finns också plats för flera krukor med basilika.

Paret har kommunalt vatten, men också en egen brunn – som användes till dricksvatten när huset byggdes.

I denna har de en sänkbar pump, som de hämtar upp vatten från till en trätunna – och därefter går runt i trädgården med kannor till växterna.

För att vara på säkra sidan grävde de upp en del växter, planterade i krukor och placerade i skuggan.

– Det är ett bra tips till andra man kan tänka på vid så här passa varma somrar. Sedan får man välja ut växter man tycker extra mycket om eller som är mer känsliga än andra och punktbevattna dessa. Vi hade förbud att använda bevattningsanläggning eller vattenspridare i fjol när det gäller det kommunala vattnet, men vattenkannor gick bra som tur var.

undefined
Rudi har tjärat parets så kallade Tjust-Öka från mitten av 1800-talet med riktig tjära. Tillsammans har de byggt upp en skärgårdsmiljö med ålryssja i båten, samt stenar, sand och högt gräs för att få det likna en strand. På stenen närmst står det Bredablick, som huset heter och det byggdes 1894.
undefined
Agneta och Rudi Ottosson utanför sitt hus.

 

undefined
I trädgårdens norrsida mot muren olika sorters hosta, ormbunkar, julrosor och gammaldags rosor. Här är det skuggigt stora delar av dagarna.
undefined
Strandiris trivs perfekt intill huset i söderläge. En både lättskött och vacker blomma.
undefined
Trädgårdens soligaste plats erbjuder bland annat taklök i en cementcylinder. Runtom har de lagt olika stenar som prydnad.
undefined
I rabatten under det gamla äppleträdet finns jättevallmo, buxbom, klematis och akleja. På våren är det i stället påskiljor och scilla som blommar. Längre ned syns lindarna och Gamlebyviken.
undefined
I rabatten under det gamla äppleträdet finns jättevallmo, buxbom, klematis och akleja. På våren är det i stället påskiljor och scilla som blommar. Längre ned syns lindarna och Gamlebyviken.
undefined
Sluttningen är rejäl upp till huset, som ligger på toppen av trädgården. Till vänster en rabatt bestående av flera olika sorters rosor, samt den rosa perennen pipört. Äppelträdet till höger har stått där i väldigt många år, men ger fortfarande rikligt med skörd av sorten Gyllenkroks astrakan.
undefined
Den blåmålade grinden är en av många detaljer i Agneta och Rudis trädgård. Längst till vänster sprider en syren ut sig, precis till vänster om grinden en vitbrokig kornell.
undefined
1. Den här irisen har Agneta fått av en väninna. Därför känner hon inte till sortnamnet. Men den trivs i soligt läge och står i en blandning av vanlig planteringsjord och parets egen kompostjord. 2. Iris ”Duskey Challenger” har en härliga blå/djuplila färg. Den trivs i soligt läge och i vanlig planteringsjord. Men varje år gödslar de med hönsgödsel. 3. Iris germanica ”Provencal” ska planteras ytligt i jorden och vill gärna stå i solen.
undefined
I växthuset odlas det framför allt tomater, men även några olika sorters chili. Krukorna utanför är fyllda av olika dahlior, pelargoner och kalla. Till vänster bakom växthuset syns ett blåregn och en vinranka vid muren.
Odlingstips

* Ha alltid något i varje rabatt som blommar från vår till höst – då är den hela tiden levande och får olika utseenden beroende på vad som blommar för tillfället.

* Ta tillvara allt växtavfall till trädgårdskompost och matavfall till varmkompost. 

* När vi hamlat lindarna och gallrat bland buskarna kör vi pinnarna i kompostkvarnen. Fliset läggs som gångar i rabatterna och blir mjuka att gå på. 

* Låt trädgården vila i sin egen takt på hösten. Låt bladen ligga kvar som skydd under vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!