Färgskalan går i rosa, blått och vitt. Och inte att förglömma – grönt. Många nyanser av grönt.
– Jag vill att det ska vara fint länge, säger hon och förklarar vidare att de stora dragen, helhetsintrycket, är viktigt för henne när hon planerar och arbetar med sin trädgård.
– Ett vackert helhetsintryck gör mig glad och jag upplever att det blir mer av harmoni om man begränsar färgskalan.
Dock tittar knallgula påskliljor och vintergäck upp ur marken på våren.
– Det måste jag unna mig!, säger Birgitta och ler.
Birgitta och maken Rune lät bygga sitt hus på Mandelblomsvägen i Gamleby 1977. Och under de första 15 åren fanns inte mycket tid för dem att ägna sig åt den 1500 kvadratmeter stora trädgården. Tre smala rabatter för blommor fick räcka.
Men när barnen blivit stora – och i synnerhet efter pensionen – lät Birgitta intresset för växter och trädgårdsliv få blomma ut ordentligt.
Rune å sin sida intresserar sig i första hand för vilda växter.
– När vi flyttade in var trädgården en skogstomt med tallar och ekar, och ett hav av vitsippor på våren, berättar Birgitta.
Men sedan dess har den alltså tuktats och fått en mängd nya inslag.
– Det har varit roligt att efter hand se vad man kunnat göra med den.
Den mest sällsamma, i alla fall mest ovanliga, växten i trädgården är en paraplymagnolia med stora vackra, ljust gröna, blad.
Och ett av de allra äldsta inslagen är även det en magnolia, "Susan", som blommar generöst – ibland två gånger per säsong.
Faktum är att det kan börja blomma i familjen Oppgårdens trädgård redan i januari-februari. Det är växten hybridkejsarolvon som är så tidig.
Vad har du för favoriter i trädgården?
– Jag är väldigt förtjust i klematis av olika slag, liksom hortensior och rosor. När det gäller klematis så kommer de ju i olika former, storlek och färger, och de flesta faktiskt i min färgskala.
Några exempel är "Princess Diana" och "Princess Kate" med ceriserosa respektive vitrosa blommor.
Härom veckan fick Birgitta Oppgården besök av medlemmar från föreningen Trädgårdsamatörerna med tillresta medlemmar från Hultsfred och Södra Vi såväl som från Västervikstrakten.
– Det är roligt. Vi besöker varandras trädgårdar, pratar och inspireras, säger hon.
Totalt har Trädgårdsamatörerna 7000 medlemmar runt om i landet.