– Man kan göra skålar och instrument av pumporna, förklarar Agnes Carlsson Åström när hon en dag vid månadsskiftet blickar upp mot pumporna som hänger ner från taket i växhuset på Grönt campus i Gamleby.
Skörden är riklig. En del av pumporna är ljust gröna, andra mörkare med massa ljusa fläckar.
Men pumporna går alltså inte att äta. Det är inget som bekymrar Agnes. Hon gillar att odla mer än bara sånt som går att äta.
Nu väntar hon bara på att pumporna ska torka innan de kan förvandlas till föremål.
– Jag är intresserad av hantverk och det finns verkligen en massa saker som man kan göra av pumporna. Man kan göra lyktor, fågelholkar och fågelmatare, säger Agnes som också har odlat loofahgurka, även kallad badsvampranka.
– Gurkorna torkar man och använder som tvålfat eller badsvampar. De finns att köpa på nätet också, berättar hon.
Agnes Carlsson Åström är en av eleverna som läser yrkeshögskoleutbildningen Småskalig affärsmässig livsmedelsproduktion i Gamleby. Under året har hon och hennes klass testat på att odla allt möjligt, från tomater och gurka till extremstarka chilisorter.
De har också experimenterat.
– Vi testade att sätta granatäpplekärnor. De plantorna delade vi ut för provodling i folks trädgårdar, säger Agnes klasskamrat Magdalena Josefsson.
De fick också en del objudna gäster i odlingarna. Bland majsplantorna lyckades de hitta parasitsvampen majssot, en svamp som i Mexiko ses som en delikatess. Men det var så lite svamp så det var svårt att ta tillvara på den.