Agnes odlar pumpor som ska bli instrument

De har odlat chilisorter som är så starka att de kräver skyddsutrustning och från taket hänger mängder av droppformade kalebasspumpor som inte går att äta.

Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson blickar upp mot Agnes kalebasspumpor som inte går att äta men som ska användas på annat sätt så fort de torkat.

Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson blickar upp mot Agnes kalebasspumpor som inte går att äta men som ska användas på annat sätt så fort de torkat.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2023-10-15 13:00

– Man kan göra skålar och instrument av pumporna, förklarar Agnes Carlsson Åström när hon en dag vid månadsskiftet blickar upp mot pumporna som hänger ner från taket i växhuset på Grönt campus i Gamleby.

Skörden är riklig. En del av pumporna är ljust gröna, andra mörkare med massa ljusa fläckar. 

undefined
Agnes Carlsson Åström ser fram emot att kunna ta tillvara på pumporna och tillverka föremål av dem.

Men pumporna går alltså inte att äta. Det är inget som bekymrar Agnes. Hon gillar att odla mer än bara sånt som går att äta. 

Nu väntar hon bara på att pumporna ska torka innan de kan förvandlas till föremål.

– Jag är intresserad av hantverk och det finns verkligen en massa saker som man kan göra av pumporna. Man kan göra lyktor, fågelholkar och fågelmatare, säger Agnes som också har odlat loofahgurka, även kallad badsvampranka.

– Gurkorna torkar man och använder som tvålfat eller badsvampar. De finns att köpa på nätet också, berättar hon.

undefined
Den här badsvampgurkan kan torkas och användas som badsvamp.

Agnes Carlsson Åström är en av eleverna som läser yrkeshögskoleutbildningen Småskalig affärsmässig livsmedelsproduktion i Gamleby. Under året har hon och hennes klass testat på att odla allt möjligt, från tomater och gurka till extremstarka chilisorter. 

De har också experimenterat.

– Vi testade att sätta granatäpplekärnor. De plantorna delade vi ut för provodling i folks trädgårdar, säger Agnes klasskamrat Magdalena Josefsson.

undefined
När ett granatäpple hade torkat valde Agnes Carlsson Åström, Magdalena Josefsson och deras klasskamrater att så alla granatäpplekärnor.

De fick också en del objudna gäster i odlingarna. Bland majsplantorna lyckades de hitta parasitsvampen majssot, en svamp som i Mexiko ses som en delikatess. Men det var så lite svamp så det var svårt att ta tillvara på den.

undefined
Bland majsen hittade de parasitsvampen majssot som också ses som en delikatess i Mexiko.
undefined
Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson blickar upp mot Agnes kalebasspumpor som inte går att äta men som ska användas på annat sätt så fort de torkat.
undefined
Den här chiliplantan är av sorten Hot palette.
undefined
Aubergine har Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson också odlat i växthuset.
undefined
Agnes Carlsson Åström och Magdalena Josefsson har odlat många olika sorters chili. Den här sorten heter Chocolate scotch bonnet. Vissa är så starka så att de helst har båda glasögon och handskar på sig när de skär dem i bitar.
undefined
Magdalena Josefsson luktar på melonen för att se om den är mogen.
Karta: Gamlebygymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!