Politikers son misshandlad och hotad

I helgen ska en 14-årig pojke, som är son till en riksdagspolitiker, ha blivit utsatt för misshandel och hot från flera andra ungdomar. Händelsen polisanmäldes och har nu fått stor uppmärksamhet.

26 mars 2017 20:33

– Det här har pågått under en längre tid. Min son har varit utsatt för trakasserier i flera år. Vi fick till och med byta skola för cirka två år sedan. Det här är självklart en stor huvudvärk för hela familjen och jobbigast är det såklart för min son, berättar Jörgen Andersson, moderat riksdagspolitiker och pappa till pojken.

Jörgen Andersson berättar att sonen har blivit väldigt begränsad i sitt liv på grund av mobbningen. Han är rädd för att gå ut och röra sig i Överum.

Vad som ligger bakom trakasserierna vet familjen inte.

– En förälder till en av de som är inblandade som jag har pratat med bekräftade att han kände till det här och att mina politiska åsikter och mitt partis åsikter är en faktor. Det är en bidragande orsak, men det kanske hade varit något annat om inte det funnits. Det får vi aldrig veta, säger Jörgen Andersson.

I lördags kväll var 14-åringen ute med några kompisar på besök. När de passerade en avslutningsfest för gamla fritidsgården ska några ungdomar ha fått syn på honom och gett sig efter honom.

– Min son försökte prata sig ur det för att komma undan och ta sig hem. Men han lyckades inte och han blev nedslagen och hotad till livet, berättar Jörgen Andersson.

När sonen kommit hem gav sig Jörgen Andersson ut för att konfrontera de inblandade.

– Men det var ingen som erkände så jag fick inget vettigt ut ur det. Men det var rätt upprörd stämning och kändes hotfullt så vi ringde polisen. De hade såklart inte möjlighet att prioritera det här, och det har jag full förståelse för. Men det skulle nog undvika mycket problem om vi hade större polisbemanning runt om på orterna i landet.

Enligt den upprättade polisanmälan ska 14-åringen ha blivit puttad till marken av ett okänt antal personer. Det finns ingen misstänkt eller gripen för händelsen.

– Polisen var här idag. De var väldigt bra och hade ett professionellt bemötande.

I frustration och sorgsenhet skrev Jörgen Andersson om händelsen på sociala medier. Det fick ett stort genomslag. Familjen har fått stort stöd och medier har uppmärksammat det.

– Jag är väldigt förvånad över genomslaget. Samtidigt känner jag stor tacksamhet för allt stöd som vi fått och att att frågan i sig, som är långt viktigare än min enskilda familj, lyfts. Min son är väldigt glad över att se att det finns så mycket stöd. Han känner att det inte beror på honom och att det inte är han som har gjort fel eller ska känna skam och skuld. Att det här är något som han råkat ut för och drabbats av.

Händelserna har inte fått Jörgen Andersson att vilja ge upp sitt politiska engagemang. Tvärtom är familjen än mer övertygade om att det är viktigare än någonsin.

– Att känna trygghet är en grundläggande faktor för att livet ska fungera över huvud taget. Inskränkt frihet hämmar allt: ditt liv och din förmåga till egen utveckling och samhället utveckling. Jag känner inte ilska och hat och vill inte peka finger mot någon, men jag känner ett större behov av att berätta och dela med mig om hur mycket det här påverkar oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Kennberg