Galet spännande av mästerliga Bauer

Belinda Bauer: Livets & dödens villkor

24 oktober 2014 11:34

Övers: Leif Janzon

Modernista

Det är omöjligt att motstå en ny Belinda Bauer. Det var kärlek från första sidan av debuten "Mörk jord", och den här femte boken "Livets & dödens villkor" är inget undantag. Ska jag räkna upp vad hon är mästare på?

1. Utsatta barn. Här är det tioåriga Ruby Trick som är huvudpersonen. Hon försöker överleva en barndom som mobbad tjockis, mitt i det äktenskapliga kriget mellan sin vackra hårt arbetande mamma från en bättre familj, och sin arbets- och omdömeslöse, ärrade pappa som tillhör pubgänget Revolvermännen. De drömmer sig bort till en romantisk Vilda västern-tillvaro, och Ruby gör likadant. Hon ska bli cowboy när hon blir stor.

2. Miljöskildringar. Dramatiska landskap, tristessen i fattigdom och förfall, vädrets krafter. Här är det en liten skitby, Limeburn, som klänger sig fast vid kusten i Devonshire.

3. Detaljerna. En näsring, en dagbok, en mjuk kanin, en ponnytidning... Belinda Bauer syr ihop allting så snyggt och lämnar inga lösa trådändar.

4. Bipersonerna. En oambitiös och ganska korkad polis, en genomsnäll skolfröken, en kärlekskrank pojke. Hon berättar precis tillräckligt mycket om deras liv för att jag ska lära känna dem och förstå varför de agerar som de gör.

5. Intriger. Alltid nya, fantasifulla men inte orealistiska.

6. SPÄNNINGEN. Hon trappar upp och trappar upp så att det blir galet spännande trots att jag vet vem mördaren är (jag kom på det precis innan Bauer själv avslöjade det) och trots att jag är så nervös att jag fuskar och tjuvkikar på slutet för att se om en viss person överlever. Ändå blir det hetsläsning för att få veta hur det ska gå.

Alla Belinda Bauers böcker nomineras till olika prestigefyllda deckarpriser. Det är de värda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!