Det var i slutet på april som länsstyrelsen lanserade utbildningen med syfte att öka allmänhetens kunskap om naturen. Efter varje genomgången kurs markeras man som godkänd i ett digitalt ”grönt kort”.
– Det blir ett test, det är svårt att veta hur stort intresset är. Det är inte omöjligt att det blir 1 000 östgötar som går kursen, men jag är nöjd om det blir några hundra också. Förhoppningsvis går det bra, i så fall kan vi sprida idén vidare till andra delar av landet och bygga ut den med fler delar, sa Nicklas Jansson till redaktionen då.
En månad efter starten kan länsstyrelsen konstatera att ungefär 400 personer anmält sig till kursens första del. I fredags släpptes den andra delen via hemsidan www.naturkunnig.se. Den består av fem föreläsningar med olika teman, exempelvis floraväkteri, dagfjärilar och klimattrender. Ett tillhörande quiz ingår också.
– Guidningarna har samma teman som föreläsningarna. En guidning kommer till exempel att hållas i Marmorbruket i Kolmården och handla om fenologi, det vill säga årligen återkommande företeelser för djur och växter som lövsprickning, blomning och flyttfåglars ankomst. Vid Åsabackarnas naturreservat, som ligger mellan Boxholm, Mjölby och Ödeshög, kommer en guide att berätta om pollinatörer, det vill säga bin, blomflugor och fjärilar, säger Nicklas Jansson i ett pressmeddelande.
Sista delen sker i form av 50 guidade turer och genomförs under juni-augusti.