"Det här är den verkliga glädjen med idrotten"

Tränaren Lars Johansson fick tjejerna att svettas rejält, bland annat med några kämpiga övningar på gräset.

Tränaren Lars Johansson fick tjejerna att svettas rejält, bland annat med några kämpiga övningar på gräset.

Foto: Matz Glimhed

Fotboll, Valdemarsvik 2011-06-21 00:00

Tre planer - med full aktivitet på samtliga.

Fotbollen är populär bland ungdomarna i Valdemarsvik.

Nils Liedholm inledde sin strålande fotbollskarriär på Grännäs IP. Stig "Vammar" Gustavsson och Elin Hammarman är några andra från Waldemarsviks IF som har nått stor framgång i de högsta serierna.

Det var då.

Vem nästa export till storklubbarna blir är givetvis omöjligt att veta, men det är inte heller det viktigaste för Wif.

- Här ska alla, oavsett förutsättningar, få chansen att kunna pyssla med idrott. Vi har ingen tanke på elitinriktning. Så många som möjligt ska känna att de har haft en bra ungdomstid här, man ska ha roligt på Grännäs, säger Tomas Pettersson, ungdomsansvarig i Wif.

Den här kvällen har han tagit med sig sina två hundar för att gå runt på området samtidigt som pojkar och flickor i klubbens olika lag tränar för fullt på de gröna planerna.

- Det här är den verkliga glädjen med idrotten, säger Tomas och blickar ut över B-planen, eller Nils Liedholm-planen som den heter sen några år tillbaka, där de yngsta grabbarna försöker hålla koll på fötter och bollar så gott det nu går.

Samtidigt, några stenkast ner mot vattnet, gör flickorna i det helt nystartade F 8-10-laget detsamma. Efter instruktioner från ledaren Kristina Andersson ställer sig tjejerna på två långa rader och springer fram för att försöka skjuta bollen i de små målen.

En del lyckas medan andra skjuter en bit utanför men nästa gång går det bättre.

- Vi har roligt, fotbollsövningarna är allra bäst, säger Isabel Johansson som inte har spelat fotboll särskilt länge.

Exakt hur länge vet hon inte riktigt, och inte heller vad hon är bäst på.

- Inte nicka i alla fall, säger Isabel innan hon rusar vidare mot nya skojiga lekar och övningar.

Nu ska det bli löpning, en mot en med start liggande raklång i gräset. Kompisarna hejar duktigt på medan konor rundas.

En småkylig vind från Valdemarsviken drar in över "Carla-planen", uppkallad efter eldsjälen Sven-Åke Carlström, samtidigt som skogen skymmer allt mer av den sjunkande solen.

Då är det betydligt varmare på A-planen, vackert belägen lite högre upp på idrottsplatsområdet.

Här har just klubbens framgångsrika F 16-lag dragit igång sommarkvällens övningar. Tränaren Lars Johansson ser till att tjejerna får jobba rejält.

- Ta nu snabba drickapauser, sen kör vi vidare, säger Lars.

Frida Moberg gillar solen och värmen.

- Nu är det skönt väder, bra att träna i. Jag trivs jättebra i det här laget, vi har en bra tränare och en skön sammanhållning där alla pushar på varandra, säger Frida medan hon tar en klunk ur vattenflaskan.

Hon har spelat fotboll i ett drygt år och känner att hon hela tiden blivit bättre.

- Vi tränar en hel del kondition, och nu märks det en klar förbättring i min "kondis". Det känns bra, säger Frida.

Efter vätskepåfyllningen får de lägga sig i en ring på planen. Där ska de "cykla" med benen, varvat med att hålla dem raka och precis över marken så länge som möjligt. Riktigt jobbigt, men nyttigt.

- Vi är ju i serietopp och där ska vi stanna, eller hur? säger Lars för att ge lite extra energi till spelarna när det är som kämpigast.

- Det är ofta det är så här tufft, men det är lagom jobbigt. Träningarna är jätteroliga, säger Lovisa Skoglund.

Snart ska det springas, varv efter varv på en ganska liten yta.

- Just nu tycker ni säkert inte om mig, men när ni orkar mer nästa match känns det nog bättre, säger Lars till de svettiga tjejerna.

Klockan har tickat upp mot 19.00 och på "Carla-planen" har nästa gäng tagit över, men just den här tisdagskvällen är det ett sargat P 13-14-lag som värmer upp.

- Ett manfall utan dess like, konstaterar ledaren Mats Skoglund och räknar upp skador och sjukdomar som orsak till att inte ens hälften av truppen finns på plats.

De sju som ändå tränar försöker göra det så gott det går i alla fall. De ska springa och samtidigt hålla koll på bollen vid sina fötter. Därefter blir det inläggsövningar och småmålsmatcher.

- Svettigt, men roligt. Nickövningar är min grej, många säger att jag är bra på huvudet, men det kanske man bör vara som back, säger Einar Marklund med ett leende.

Han är relativt nyinflyttad och började nyligen i Wif. Det har han inte ångrat en sekund.

- Nej, det är trevligt här, säger Einar.

Ett påstående som alla verkar kunna stämma in i. Glädje och full fart är vad som gäller på ungdomsträningarna i Valdemarsvik, och alla kan vara med.

Helt enligt föreningens målsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om