Den svenska försvarsmakten gör sig redo för att ingå i den västliga försvarsalliansen. Men enligt överste Mats Antonson, som leder helikopterflottiljen med huvudbas på Malmen, kommer det inte att innebära några omedelbara förändringar.
– Verksamhetsmässigt kommer inte ett medlemskap på kort sikt innebära några omvälvande förändringar på förbandsnivå på helikopterflottiljen. Vårt huvuduppdrag som ett förband i Försvarsmakten består. Att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp är huvuduppdraget. I Nato försvarar vi Sverige i en allians. Tillsammans försvarar vi hela alliansen.
På längre sikt innebär dock Nato-medlemskapet att Sverige får mer inflytande.
– Vi har under en lång tid samarbetat och övat med Nato och bidragit på många olika sätt. Men det är tre saker som har saknats som nu ett medlemskap medför. För det första är det säkerhetsgarantierna, för det andra är det inflytandet som Sverige får och för det tredje är det att vara en del av den gemensamma försvarsplaneringen, säger flottiljchefen och fortsätter:
– Nato stärker Sveriges försvarsförmåga. Men Sverige gör också Nato starkare. Vi kommer att bidra med unika förmågor, välutbildad personal och högkvalitativ utrustning. Vi har redan i dag ett ingående samarbete med Finland men även med övriga nordiska länder. Det samarbetet underlättas av ett Nato-medlemskap. Norden är ett sammanhängande försvarsområde och det geografiska läget gör oss till viktiga aktörer i Östersjön. Det kommer att innebära att Sverige blir säkrare som medlem i Nato.
Kommer det bli fler internationella uppdrag för personalen på helikopterflottiljen?
– Det tror jag att det kommer att bli. Antalet befattningar i Nato-staber kommer att öka successivt. Försvarsmakten gör bedömningen att inom sex, sju år kommer vi att ha mellan 200 och 250 befattningar i Natos staber. Det blir en större möjlighet för vår personal till karriär- och yrkesutveckling.
Hur står sig helikopterflottiljen vid en jämförelse med liknande förband i Nato-länder?
– När vi övar tillsammans, som till exempel under övningen Aurora, får vi ett kvitto på att vi redan i dag har en hög förmåga. Rysslands krig i Ukraina visar betydelsen av att ha ett starkt nationellt försvar. Även när vi blir medlemmar i Nato måste vi fortsätta att rusta upp och stärka vårt totalförsvar. Helikopterflottiljens förmåga behöver öka ytterligare. Men vi står oss väl vid en internationell jämförelse.