– Vi har ingen åsikt om vilka beslut som skulle vara bra eller dåliga. Men den kunskap vi och andra universitet sitter på bör tas tillvara på av beslutsfattare för att fatta beslut, säger Carl Nordlund, forskare vid Institutet för analytisk sociologi vid Linköpings universitet.
Nya beräkningar som Carl Nordlund och kollegan Karl Wennberg gjort, som lämnades till Folkhälsomyndigheten under torsdagen, visar hur en stängning av grundskolan skulle påverka vården i Östergötland och i riket.
Förra veckan lade Nordlund och Wennberg fram resultatet av en snabb pilotstudie som de genomfört av hur många läkare och sjuksköterskor som skulle stanna hemma för att ta hand om barn, om regeringen beslutar att även grundskolan ska övergå till distansundervisning för att minska smittspridning i corona-utbrottet. Beräkningarna visade då att 874 000 jobb inte skulle bli utförda, varav 35 000 vårdjobb.
Nu har forskarna gjort nya scenarier, nu endast för årskurserna ett-sex, inklusive 6-årsverksamhet, men räknat bort högstadiet.
– Skulle vi lägga till antagandet att föräldrar måste stanna hemma även med barn som går i sjuan, åttan och nian, då sticker våra siffror iväg, säger Carl Nordlund.
Forskarna har räknat på olika scenarier, ett är utifrån hur folk vanligen tar ut vab-dagar då barn är sjuka. Ett annat är beräkningen att hushåll med barn kommer att välja att den förälder med lägst inkomst, oavsett om den har ett samhällskritiskt arbete i vården, stannar hemma.
De senare beräkningarna visar att 5 000 läkare, 23 000 sjuksköterskor, 37 000 undersköterskor och 9 000 vårdbiträden inte kommer att gå till sina jobb. Motsvarande beräkningar för Östergötland visar att den östgötska vården skulle tappa 250 läkare, 1 000 sjuksköterskor, 1 800 undersköterskor och 450 vårdbiträden, totalt cirka 3 500 vårdanställda.
Linköpingsforskarna har gjort sina beräkningar utifrån registerdata, inte statistiska antaganden utan verkliga siffror över svenskarnas yrkessysselsättning, hushållssammansättning och antal barn.
– Vi har verkliga siffror. Men vi har gjort antaganden om hur hushåll skulle agera. Det kan hända att våra antaganden är fel. Vi hoppas fler forskare hakar på, säger Carl Nordlund.
Forskarna har inte räknat med eventuella insatser från staten som särskild barnomsorg för föräldrar med samhällskritiska jobb.