Uppskattade guidningar i Forsaström trots kvarnproblem

Hembygdsföreningen i Forsaström höll öppet under Östgötadagarna, men den berömda mjölkvarnen var tyvärr ur bruk.

Björn Holmberg är sedan tre år tillbaka ordförande i hembygdsföreningen. Under Östgötadagarna höll han två guidningar om dagen.

Björn Holmberg är sedan tre år tillbaka ordförande i hembygdsföreningen. Under Östgötadagarna höll han två guidningar om dagen.

Foto: Sandra Lindblom

Forsaström2023-09-03 16:00

Hembygdsföreningen i Forsaström, som består av nästan 50 medlemmar, har förberett väl inför Östgötadagarna och i vanlig ordning var planen att visa upp den gamla kvarnen som har anor sedan 1700-talet. 

Men det framgår direkt under guidningen utanför kvarnen att den inte kommer att kunna användas.

undefined
Björn Holmberg är sedan tre år tillbaka ordförande i hembygdsföreningen. Under Östgötadagarna höll han två guidningar om dagen.
undefined
Kvarnen var ur funktion för dagen men det gick utmärkt att gå in och se sig omkring. Många intresserade ville lyssna på guidningen.


– Den gick sönder förra veckan vilket gör att vi inte kan mala idag vilket vi såklart är förtvivlade för, berättar Björn Holmberg för den grupp besökare som bestämt sig för att gå guidningen.

Men någon större överraskning att kvarnen gick sönder är det inte. Hembygdsföreningen har planerat och budgeterat för en större upprustning av kvarnen under nästa år. Eftersom kvarnen hann gå sönder lär arbetet bli både större och ta längre tid än planerat.

– Vattenhjulet går runt men det går inte att mala. Vanligtvis brukar vi sälja mjöl vid de här tillfällena, fortsätter Björn. Han är sedan två år tillbaka som ordförande efter att ha varit borta från posten i nästan tjugo år. Senast hade han ordförandeposten i tio år och att han kom tillbaka beror på flera saker.

– Jag tycker det är lika viktigt nu som då att visa upp det gamla. Framförallt att visa upp människans förmåga genom tiderna. Sen så vill jag inte att allt arbete som många av oss lagt ned går förlorat för att ingen tar hand om det. 

undefined
Kvarnen i Forsaström har anor från 1700-talet. Här finns ett vattenhjul för att driva kvarnen runt. Under Östgötadagarna var kvarnen inte i bruk men vanligtvis brukar föreningen mala mjöl och sälja under dagarna.

Hans engagemang är tydligt när han med lätthet berättar om kvarnens historia under vandringen och lockar till flera skratt. På plats finns även Pär Nilsson som är medlem i föreningen. Tillsammans med sin familj har han ett torp alldeles i närheten och kom in i föreningen för några år sedan. Med sina snart 50 år är han yngst och betonar att han skulle vilja se fler aktiva i föreningen.

– Det är ju svårt överallt med ideellt arbete. Men ju fler vi blir desto lättare är det ju även om ingen har så mycket tid. För tillsammans blir det mycket tid, konstaterar Pär.

Ulf Karlsson jobbar på Vattenfall som har haft hand om kraftstationen under många år. Han öppnar upp för besök inne i kraftstationen och berättar mer om anläggningen under promenaden längs kanalbanken.

undefined
Kraftstationen i Forsaström stod klar år 1901 och ägs idag av Småkraft. Det betecknas som den Nedre kraftstationen av de två i Forsaström. 14 sjöar förser den med vatten.
undefined
Ulf Karlsson arbetar på Vattenfall men har under många år haft hand om kraftstationen i Forsaström. Under Östgötadagarna var han på plats för att berätta mer om anläggningen och hur allt fungerar.
undefined
Wilgot Wiklund, 8 år, lyssnade intresserat men såg mest framemot att få gå in i kvarnen.


Wilgot Wiklund, 8 år, är på besök tillsammans med familjen och lyssnar intresserat. Han passar även på att ställa frågor om dammen, men enligt honom har han det bästa kvar.

– Jag tycker det ska bli spännande att gå in i kvarnen, säger Wilgot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!