Sabotage bakom åsknedslag

Ett sabotage ligger bakom åsknedslaget i det nya mobiltornet i Forn-åsa. Det hävdar åtminstone 3G-operatörens representant Jonas Thessén. I går konfronterades operatören med invånarna som överklagat byggena.

Fornåsa/Motala2003-06-12 04:48

- Vi har gjort allt enligt reglerna. Men har någon förstört åskskyddet är det klart att det får sådana här följder. Så här går det. Skadegörelsen har fått direkta konsekvenser, säger Jonas Thessén på 3G infrastructures AB.

I går polisanmälde han händelsen, kriminaltekniker ska undersöka åskledaren under torsdagen. Nedslaget var kraftigt och slog ut en elcentral som bland annat försörjde Ica-affären och Anders Löfving-Carlsons fastighet på andra sidan väg 1050 som går genom Forn-åsa. Anders Löfving-Carlson har överklagat beslutet att placera mobiltornet så nära be- byggelsen i Fornåsa.

"Felaktigt handlagt"

- Jag är orolig för fler åsknedslag och jag anser att kommunen har handlagt ärendet felaktigt. Tornet står på idrotts-planerad mark. Om de ställt tornet på industriplanerad mark hade vi fått det ett par hundra meter längre bort. Dessutom har kommunen bara tillfrågat ett fåtal Fornåsabor om bygget, säger han.

I går mötte han Jonas Thessén och representanter från Motala kommun och länsstyrelsen på plats i Fornåsa. Mötet var inplanerat sedan tidigare, också två andra överklagade 3G-master granskades under onsdagen.

- Vi var bara där och svarade på frågor. Vi känner ju till våra olika ståndpunkter från skriftliga inlagor, säger Jonas Thessén om mötet.

Anders Löfving-Carlson säger så här:

- Det är inte lätt att ha med de stora pojkarna att göra. När staten, kommunerna och 3G-bolaget vill att masterna ska upp, då kommer de upp. Motala kommun är väldigt inställda på att ge bygglov så snabbt som möjligt. "Vi följer reglerna" är det enda de kan säga.

Ett exempel på snabb handläggning är byggplanerna på tomten Svampkartan 1 i Holmsområdet i Motala som Corren beskrivit tidigare. Där gav plan- och miljönämnden 3G-operatören tillstånd att bygga, för att senare upptäcka att kommunen inte ens ägde fastigheten.

- Något gick fel. Och det har vi rättat till nu. Vi ska inte bygga där, säger Jonas Thessén.

"Behöver en station"

Betyder det att ni kommer att bygga i närheten?

- Det är klart att vi kommer att göra det. Vi behöver en station i det området, svarar Thessén.

Gruppen som granskade överklagade master i Motalaområdet i går var även i Smedberga mellan Motala och Forn-åsa. Där tornar en mast upp sig på slätten, alldeles intill en röd stuga med vita knutar. Jonas Thessén lovade på stående fot att bolaget ska plantera buskage runt basstationen på marken, och måla den så att den bättre smälter in i landskapet.

I bostadsområdet Ekön i Mo-tala har en mast placerats på ett av husen. En basstation har byggts i ett mindre rum inne i huset. Hyresgäster ororar sig för strålningen.

Fick information

- Men de fick information så att jag tror att de är lugnare i dag, säger Håkan Samuelsson, bygg-lovschef i Motala kommun.

Bakgrunden till detta intensiva byggande är att upphandlingen av nya 3G-nätet slutade med kravet på att 99,98 procent av Sverige ska ha full mobiltäckning den 31 december 2003. Kravet för GSM-nätet är betydligt glesare: täckning längs Europavägarna och i samhällen med över 10 000 invånare.

Jonas Thessén hävdar bestämt att 3G infrastructure samarbetar med andra operatörer.

- Prioriteringen är att först välja en befintlig mast, sedan en befintlig höjdpunkt, som en byggnad eller liknande. Först i tredje hand bygger vi själva, säger Thessén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!