Sökning längs flygrakan – vardagsmat för hunden Sigge

Hunden Sigge är redo. Någonstans längs den långa raksträckan utanför Fornåsa, av många kallad "flygrakan", finns ett skadat djur – som han ska hitta.

Sigge är alpländare, en Österrikisk spårhund, och en duktig sådan. Om han och husse hittar skadade djur så avlivas dessa, är det mindre djur så gör hunden det själv.

Sigge är alpländare, en Österrikisk spårhund, och en duktig sådan. Om han och husse hittar skadade djur så avlivas dessa, är det mindre djur så gör hunden det själv.

Foto: Victor Berlin

Fornåsa2023-09-27 12:31

Några bilar står parkerade i en ficka längs väg 1050. Fyra personer står och väntar, polis och eftersöksjägare, redo att hålla en pressträff. Den här veckan har Nationella Viltolycksrådet i Östergötland, NVR, en insatsvecka mot viltolyckor. Men i en av bilarna är det ytterligare en som väntar – hunden Sigge, eftersökshund. Han kommer att få vänta lite till.

– Syftet med den här veckan är att påvisa den ökade risken för viltolyckor. Vi ser en fördubbling av antalet viltolyckor bara under de här månaderna, säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis, NVR Östergötland.

Vissa dagar kan det vara ännu mer berättar han. Risken för viltolycka är som störst ungefär från slutet av september och december ut.

– Vi har ungefär 4 000 viltolyckor i länet om året. Då är även järnväg inkluderat, säger Per-Anders Eriksson.

undefined
Anders Karlsson, Christer Jonsson och hunden Sigge innan sökningen drar igång. Vissa platser är mer olycksdrabbade än andra vad gäller viltolyckor. Riksväg 50, både norr och söder om Motala, är värst, menar Bertil Pansar. Riksväg 34 mellan Borensberg och Motala är också olycksdrabbad.

Om man råkar ut för en viltolycka ska man ringa 112 och märka ut platsen, till exempel med en plastpåse eller något annat man kan fästa. Mer information om hur man ska agera vid viltolyckor finns till exempel på viltolycka.se.

Går det då att skydda sig? Ibland, ibland inte, menar polisen. Men visst finns det saker att tänka på. Om man åker på ett område där man vet att det sker olyckor, sänk farten, uppmanar Per-Anders Eriksson. Man ska även hålla avstånd till bilar framför, och vara extra vaksam i gryning och skymning, då är risken som störst.

Kvartetten ska nu visa hur det kan gå till när man gör eftersökning i samband med en viltolycka.

Sigge slipper att vänta längre i bilen – efter ett tag släpps han ut och hålls i ett långt koppel av husse Christer Jonsson. Det märks att han är ivrig att få komma i gång och göra sitt jobb. Scenariot är som följande: det har inträffat en viltolycka någonstans längs flygrakan. Sigge, och jägarna, har nu i uppgift att leta rätt på det skadade djuret.

undefined
Hunden Sigge har fått upp ett spår och vill ivrigt ge sig in i skogen.

Arbetet börjar längs vägkanten. Det blir en liten promenad med nosande i backen, sen får Sigge upp ett riktigt bra spår och vill ivrigt ge sig in i skogen.

Det går fort sista biten in skogen och där hittar hunden ett dött rådjur. Han får beröm av husse ”Duktig kille, bra gjort”.

undefined
Sigge hittade rådjuret. Detta scenario var arrangerat, men Christer Jonsson har nu en riktigt eftersökning han ska ge sig ut på i Gammalkil. För hans del brukar det bli ungefär mellan 80-100 eftersök per år. Sigge har han haft i fem och ett halvt år. Att det är en bra kompanjon är det ingen tvekan om. "Han är duktig", säger Jonsson.

Under veckan ska NVR besöka flera olika platser i Östergötland för att prata viltolyckor. Då tar de även med sig ett vildsvin.

– Det är många som inte har sett ett vuxet vildsvin i den storleken, säger polisen.

undefined
Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis, bredvid det vildsvin de brukar ta med sig och visa upp. Många vet inte att man ska ringa 112 efter en viltolycka berättar han. "Det viktigaste är att man överhuvudtaget ringer och anmäler en viltolycka", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!