På måndagen fanns representanter för länsmuseets arkeologiska undersökningar på plats när det var dags att stiga ner i den så kallade Tornérska kryptan i Fornåsa kyrka. I skenet från ett par ficklampor uppenbarar sig resterna av fyra kistor
En av dem är fortfarande intakt men tidens tand har gjort sitt och de flesta kvarlevorna av kvartermästaren Johan Tornér och hans anhöriga ligger blottade. Men så har det också gått över 300 år sedan de vigdes till den sista vilan.
Eva heter Modén i efternamn och är byggnadsarkeolog vid Östergötlands länsmuseum. Hon fotograferar och undersöker skeletten och resterna av kistorna.
-- Det här borde dokumenteras ordentligt säger hon. Kanske kan man hitta släktingar och ta DNA-prov för att få bekräftat vilka som begravts i kryptan.
-- Minst tre av dem är män. Det ser man på ögonhålorna.
Hon skrapar bort några små bitar från bruket i kryptans vägg för att senare fastställa åldern. Men så plötsligt faller uppmärksamheten på några inmurade stenar i ena väggen.
-- Titta, säger hon. Där har vi en igenmurad ingång till kryptan. Sannolikt döljer det sig en trappa bakom som leder till kyrkorummet.
En av skallarna tilldrar sig Eva Modéns speciella intresse. Pannbenet har en beläggning som hon inte kan definiera.
Vi söker oss så småningom åter upp via stegen och hålet i taket av kryptan och är tillbaka i 2000-talet. Det känns befriande att lämna det unkna gravkoret.
Men vem var Johan Tornér? Och vilka är de andra vars kvarlevor återfunnits i kryptan? Margareta Andersson är hembygdsforskare och vet svaret.
-- Han fick ärva Tornby med tillhörande ägor i Fornåsa efter sin far, läser hon innantill. När hon därefter förklarar att Johan Tornér 1664 blev ihjälskjuten med berått mod i Linköping av sin syster, avbryts hon av Eva Modén.
-- Här kan vi ha förklaringen till att en av skallarna har en beläggning. Kanske är det blod. I så fall är det just Johan Tornér som ligger närmast kyrkväggen.
Sedan Johan mördats övertogs Tornby av änkan Märta Silversparre som i sin tur sålde egendomen till en kapten Johan Gustav Boije av Gennäs. Året var 1694.
Att kvarlevor efter kapten Boije återfinns i kryptan, framgår av ett träskrin som Arne Ekholm plockade upp. Skrinet innehöll en strumpa och en del av en namnskylt. Men också ett brev, daterat av "klockaren i maj 1901".
Arne Ekholm, ledamot i kyrknämnden, viker försiktigt upp brevet och lägger det på en stol.
Här kan man läsa att fynden nedlades i kryptan i samband med en restaurering av kyrkan år 1900.
Sedan kryptan besiktats av expertögon var det åter dags att lägga tillbaka träluckan i golvet. Men mycket talar för att det gamla gravkoret i Fornåsa kyrka så småningom kommer att genomgå en närmare undersökning för att dokumentera ett stycke historia från slutet av 1600-talet.