"Tänk om våra källor sinar"

Stort intresse och stundtals småupprört. Tekniska Verken har svårt att övertyga Fornåsaborna om nyttan av en storexploatering av områdets naturgas. Miljöingenjör Anna Lundén redogjorde för projektets olika delar. BILD: ÅKE KARLSSON

Stort intresse och stundtals småupprört. Tekniska Verken har svårt att övertyga Fornåsaborna om nyttan av en storexploatering av områdets naturgas. Miljöingenjör Anna Lundén redogjorde för projektets olika delar. BILD: ÅKE KARLSSON

Foto:

FORNÅSA2005-11-17 00:00
Men bland Fornåsaborna är tveksamheten stor inför projektet.

Det framgick på tisdagskvällen när ännu ett möte hölls mellanTekniska Verken och Fornåsabor, bland dem flera markägare i detaktuella området.

Tidigare väckte placeringen av den planerade kompressorstationen förgasen kritik. Nu föreslås i stället två nya placeringar, vid Esplundaeller mer centralt i Fornåsa vid bensinstationen och Ica-butiken. Tvåalternativ som också verkar accepteras.

Nu handlade i stället frågorna om vad som händer med grundvattnetnär det borras efter gas och hur flödet i de befintliga, privatagasbrunnarna påverkas av Tekniska Verkens stora utvinning -- sefaktarutan.

Geoteknikern Gösta Hydén fick besvara allt kring borrning, grundvatten och övrig miljöpåverkan.

-- Vi kommer att borra förbi grundvattnet genom ett stålrör och setill att det blir tätt. I dag läcker gas ut i det fria. Vår bedömningär att det blir mer miljövänligt om vi i stället tar hand om gasen.Läckagen kommer då att minska, säger han.

Vattenprover före

-- Vattenkvaliteten kommer dessutom analyseras före utvinningen såatt vi sedan har något att jämföra med, inflikade miljöingenjör AnnaLundén.

Är naturgasen fossil eller en biogas? Och återbildas den verkligen?Därom går tolkningarna brett isär. Klart är dock att Tekniska Verkentror på en kontinuerlig utvinning. Och även om naturgasen inte skullevara lika miljövänlig som biogasen -- rötade spannmål och andralivsmedelsprodukter -- så ger den i fall renare utsläpp än bensinen.

Upprört på mötet

I Fornåsa tycker man dock att Tekniska Verken ska ägna sig åt sinredan pågående produktion av biogas och lämna naturgasen tillmarkägarna.

Upprördheten är på sina håll stor över att den enskilde markägarenmed egen gas har bevisbördan om flödena skulle sina sedan Tekniskaverken börjat utvinna.

Markägaren Hans Rockler undrade vilket ytterligare bevis som egentligen krävs om ett långvarigt gasflöde plötsligt upphör.

Det behöver inte bero på att någon annan börjat borra, det kan ha andra orsaker, löd svaret.

Generös inställning

Länge och hårt pressad fick tekniske chefen Werner Scheidegger tillsist lova en generös och prestigelös inställning till eventuellaskadeståndskrav från markägarna. En deklaration som mötesdeltagarnaville ha protokollförd.

LRF-basen Anders Johanson, Nässja, har tröttnat på att samrådsmöten i markfrågor följer ett trist och ensidigt mönster:

-- Det är Vattenfall, Eon och nu Tekniska Verken. Ni harexpropriationslagen i ryggen, men bjussar inte på ett endaste dugg.Varför inte erbjuda markägarna att få köpa gas till produktions- pris?Alla vill väl tjäna pengar? Det är inte att undra på att sådana härmöten alltid slutar med ett allt upprördare auditorium och en allttystare exploatör, menade Johansson.

Werner Scheidegger:

-- Det är inte omöjligt att vi kan ge lägre priser. Men i dag kan vi lova bort något vi ännu inte har.

-- Det kan jag förstå, men det går ju att föra generella resonemang, kontrade Anders Johanson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om