Hantverksmarknad, ponnyridning och skördearbete är exempel på aktiviteter vid hembygdsföreningens gammaldags skörde- och hemvändardag i Lönsås i söndags.
-- Hemvändardag, då Fornåsabor i förskingring kommer hem, har vi anordnat i säkert 7-8 år. Men det är första gången vi kombinerar det med skördedag, säger hembygdföreningens ordförande Ulf Kindgren.
Han berättar att de hade planerat in en liknande dag förra året, men att regnet stoppade det hela.
-- I år fick vi strålande väder och dagen har varit mycket lyckad, säger Ulf Kindgren.
Ett oväsen sprider sig över gårdsplanen. Tröskverket från 1943 har satts igång. Man ska visa hur tröskningen gick till förr i tiden.
-- Man kan säga att tröskverken slutade att användas 1950 då skördetröskan började tas i bruk, säger Thord Karlsson som äger det gamla tröskverket.
Innan tröskningen har de varit ute på fältet och skördat ett fält med en gammal skördemaskin från slutet av 1800-talet.
-- Tröskverket har nog inte varit igång på ett par år. Jag köpte det för fyra år sedan i Boet, säger Thord Karlsson.
Han arbetar inte själv som bonde, men han har växt upp på ett lantbruk i Fornåsa. Han är intresserad av antika lantbruksmaskiner och köper på sig dem bara för skojs skull.
-- Den här gamla traktorn från 1957 använder jag visserligen ibland för att köra lite ved med, säger han och pekar på en grön, ganska liten dieseltraktor.
Lite längre bort, i ett marknadsstånd, står Laila Johansson och Margareta Andersson och säljer sylt, saft och nybakat bröd. De är båda medlemmar i hembygdsföreningen. I ståndet bredvid står Rune Johansson och säljer grönsaker. Han äger gården där skördedagen anordnas.
-- Lystring, lystring!
En högtalarröst ropar ut att det är dags för sopplunch. Vid grytan står köksmästaren Britt-Marie Karlsson.
-- Jag kokade soppan i går och började värma på den i morse, säger hon.
Utomhusspisen, som är av järn, är inlånad från hemvärnet.
-- Spisen fungerar bra, men den har börjat ryka lite väl mycket, säger hon och hostar till.