Julia och Magnus tar steget och börjar arbeta ihop

Efter en del funderingar bestämde sig paret Bäckström för att satsa på jordbruk tillsammans.

Magnus och Julia Bäckström ser fram emot att jobba mer tillsammans och Julia ser fram emot att få mer insikt i verksamheten och kunskap som gör att hon bättre kan dela på de sysslorna med Magnus.

Magnus och Julia Bäckström ser fram emot att jobba mer tillsammans och Julia ser fram emot att få mer insikt i verksamheten och kunskap som gör att hon bättre kan dela på de sysslorna med Magnus.

Foto: Lina Gillman

Fornåsa2024-03-31 08:16

– Det ska bli spännande att jobba mer tillsammans och försöka få arbetet på gården att bli mer familjärt och lättarbetat för oss som familj, säger Julia Bäckström.

I företaget Försjö Gård AB ska hon och maken Magnus Bäckström bedriva konventionell växtodling på arrenderad mark. Bland annat kommer de odla vete, ärtor och raps.

Vi möts några kilometer från Fornåsa på det som tidigare var Magnus farföräldrars gård som han förvärvade 2008. 

undefined
Att gå lära sig köra skördetröska är något Julia ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

– Här på Försjö gård har jag bedrivit lite vad jag kallar fritidslantbruk. Gården är på 85 hektar där 70 av dem är för växtodling. Det går inte att leva på den här omfattningen av lantbruk och jag har även anställning som fältprovsingenjör på Väderstad. 

I början av året registrerade paret gården som aktiebolag där Julia nu kommer vara mer engagerad i verksamheten.

– Jag ska bland annat göra bokföring men också lära mig att köra lite traktor igen, det har jag inte gjort sen min utbildningstid på Vreta skolan. Jag vänjer mig långsamt vid tanken på att jag ska köra skördetröska med lite skräckblandad förtjusning, säger hon och skrattar. 

undefined
Magnus Bäckström jobbar även på Väderstad och trivs bra med att ha en fast anställning där och har inte just nu ambitionen att bedriva lantbruk på heltid.
undefined
Silon på Försjö gård byggdes 2020 och paret berättat att det ger dem möjlighet att sälja sitt spannmål lite efter högsäsong då man får som minst betalt under skördetiden.
undefined
Magnus Bäckström har bott på gården sen 2008. Tidigare var det hans farföräldrars gård och 2018 flyttade Julia dit.

Hur känns det att börja arbeta tillsammans?

– Jag tror det kommer bli väldigt bra, säger Magnus. Det kanske kan öka förståelsen för hur mycket tid arbetet med lantbruk tar. Det blir roligt att göra det mer tillsammans. Verksamheten blir inte lika sårbar om det är fler som kan momenten och vi behöver inte vara lika beroende av andra för att hinna med skörden i tid.

Julia fyller i.

– Det känns bra att kunna vara delaktig i gårdens lantbruk. Det är spännande att ha möjligheten att hjälpa till och få insikt i verksamheten på ett annat sätt än jag haft tidigare. Sedan är det inte långt ifrån mitt egna intresse och arbete heller, så det går lite hand i hand också.

Julia arbetar i Linköping som produktionsrådgivare inom lantbruk, bland annat som foderrådgivare gällande frågor kring mjölk- och köttdjur. 

undefined
Julia Bäckström jobbar även som produktionrådgivare i Linköping inom lantbruk bland annat som foderrådgivare till mjölk- och köttdjur.

– Jag är husdjursagronom i grunden och har intresse både för foder och växtodling. 

Om möjligheten fanns skulle ni vilja göra det här på heltid?

– Nej, det tror jag inte, säger Magnus. Jag gillar blandningen av att vara egen lantbrukare och ha en anställning. Jag tycker att det är väldigt kul med lantbruk, men på jobbet är de flesta i samma bransch med så det blir mycket av det tugget på jobbet ändå. 

– Jag vet knappt vad det är jag ger mig in just nu så den är svår att besvara för mig, säger Julia. Men jag ser fram emot att göra det här tillsammans. 

undefined
Att köra traktor igen är något Julia ser fram emot att göra. Gården är på 85 hektar där cirka 70 hektar är för växtodling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!