En 800-årig konstskatt träder fram

Det finns en skatt ovanför valven, påden östra väggen i Fornåsa kyrka. Det är en kalkmålning från 1100-taletsom nu analyserats för en framtidarestaurering.

Målningen, som kom till någon gång under1100-talets senare del, på den östrakyrkoväggen i Fornåsa är delvis täckt avvalvet som byggdes i slutet på1400-talet. Konservatorn AnnaHenningsson har analyserat målningen föratt den ska kunna restaureras på ettkorrekt sätt. Bild: Jeppe Gustafsson

Målningen, som kom till någon gång under1100-talets senare del, på den östrakyrkoväggen i Fornåsa är delvis täckt avvalvet som byggdes i slutet på1400-talet. Konservatorn AnnaHenningsson har analyserat målningen föratt den ska kunna restaureras på ettkorrekt sätt. Bild: Jeppe Gustafsson

Foto:

Fornåsa2003-12-22 08:55

Anna Henningsson kom förra sommaren till Fornåsa kyrka. Under fyra år har hon utbildat sig till konservator i Köln och sitt examensarbete har hon ägnat åt en kalkmålning i Fornåsa kyrka.

Två skolor

Målningen, som föreställer tillfångatagandet av Jesus, korsfästelsen och uppståndelsen målades någon gång efter 1150-talet. Då uppfördes den ursprungliga Fornåsa kyrka men konsthistoriker har två teorier om när själva målningarna uppfördes.

- Vissa säger att de målades direkt medan andra menar att målningarna kom till 30-talet år senare, säger Anna Henningsson.

Ett otränat öga imponeras direkt av att bilden känns så väl bevarad trots att det är över 800 år sedan den målades.

Anledningen till att delar av målningen är i gott skick beror att pigmenten bundits väl till putsen, det vill säga att pigmenten lagts på ytan innan kalkstensputsen torkade.

Den översta detaljmålningen har dock suddats ut, exempelvis ögon och fingrar.

- Det beror på att när man målar på torr puts måste man blanda pigmenten med ett organiskt bindemedel, exempelvis äggviteprotein och det har gjort att målningen lösts upp.

Inte övermålade

I slutet av 1400-talet blev det modernt att bygga valv i kyrkorna och så även i Fornåsa kyrka. Det betydde att valvet kom att skymma målningen för allmänheten och den hamnade på vinden. I Östergötland finns det åtta kyrkor där man hittat målningar ovan valv.

- Att de finns ovan valven gör att de överlevt restaureringar och till skillnad från många andra målningar är de bevarade. På 1700-talet målade man till exempel ofta väggarna i kyrkorna vita vilket innebar att många målningar målades över, berättar Anna Henningsson.

Att det handlar om romanska målningar kan man avgöra på putsens utseende.

- Att man försökt få putsen slät med en metallspade är typiskt för den romanska tiden, förklarar Anna Henningsson.

Avancerat färgpigment

Med moderna metoder har hon ritat in bilden i ett dataprogram, hon har tagit prover som observerats och analyserats i ett laboratorium.

Ett av hennes syften med arbetet är att ta fram historiska kunskaper om kalkmålningarna och kyrkobyggnaden.

- Jag har tagit små prover av pigmenten, små som en nålsudd och tittat på dem i mikroskåp. Det visade sig att den blå färgen är från bergarten lapis lazuli som bröts nere i Afghanistan. Den var lika värdefullt som guld på medeltiden vilket visar på att det var någon rik person som bidrog till kyrkobyggnaden, berättar Anna Henningsson.

Hon förklarar att det rör sig om en medveten konstnär som gjort egna pigment. Vilka konstnären eller konstnärerna är har konsthistoriker också tvistat om, antingen kom de från Frankrike eller Kölnområdet.

Bevara till eftervärlden

Anna Henningsson har många små detaljer att berätta om målningarna. Till exempel att hon hittat djurhår i putsen vilket inte kommer från penslar utan användes som armering på den tiden. Eller att hon kan se i vilken ordning konstnären målade.

- Det finns stänk från bården på figurerna vilket betyder att figurerna ritades först, säger hon.

Som konservator har Anna Henningssons främsta syfte med arbetet varit att få fram så mycket kunskap att hon kan ta fram en konserveringsplan för att fortsätta bevara målningen till eftervärlden.

- Översta putslagret har släppt på vissa ställen och den måste fästas tillbaka. Målningen är väl bevarad på ett sätt men om inte putsen som håller på att lossna åtgärdas inom högst två år kommer stora partier av kalkmålningen ramla ner. Så en konservering är brådskande om man ska bevara det vi ser i dag.

När putsen ska restaureras måste konservatorn ta reda på vad som ingår i putsen och vilka kemiska och fysiska egenskaper den har. Är det för starkt kan effekten bli den motsatta och förstöra istället för att bevara.

- Jag har tagit fram ett konserveringsförslag med minsta möjliga åtgärder på bästa sätt som konservatorer brukar säga. Det gäller att ha rätt material och metoder.

För allmänheten

Arne Ekholm, kyrknämndens vice ordförande med ansvar för byggnadsvård är entusiastisk över målningen och att den ska exponeras på rätt sätt.

- Vi har sökt 200 000 i bidrag från staten för att dels restaurera målningen dels för att hitta ett sätt för allmänheten att kunna se den. Vi funderar på en videokamera här uppe så man kan se målningen på en skärm nere i kyrkan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om