Deras ficka ska skydda korten: "Är ett stort problem"

Det fanns mängder av förslag. Men UF-företaget WILT valde att satsa på att ta fram en skyddande ficka för kontokort.

UF-företagarna bakom WILT-cases, från vänster: Leo Sandberg, Tomi Kumpulainen, Wiliam Båvius, Isac Ihrfeldt. De kommer från Ödeshög och Skänninge och går ekonomiprogrammet på Kungshögaskolan i Mjölby.

UF-företagarna bakom WILT-cases, från vänster: Leo Sandberg, Tomi Kumpulainen, Wiliam Båvius, Isac Ihrfeldt. De kommer från Ödeshög och Skänninge och går ekonomiprogrammet på Kungshögaskolan i Mjölby.

Foto: Lovisa Lindstrand

Företagande2022-03-03 08:45

– Det kom upp jätteroliga idéer i klassen. Vi satt och spånade i vår grupp och skrev ner hur mycket idéer som helst, säger Isac Ihrfeldt, som tillsammans med Tomi Kumpulainen, Leo Sandberg och William Båvius går andra året på ekonomiprogrammet på Kungshögaskolan i Mjölby. 

undefined
UF-företaget berättar att de marknadsför sig på sociala medier. "Vi har också en webbshop där man kan beställa. Den kan levereras eller hämtas i Ödeshög. Vi ska nu ha ett möte med en butisksinnehavare i Mjölby och kanske få sälja produkten i hans butik. Från vänster: Wiliam Båvius, Isac Ihrfeldt, Tomi Kumpulainen, Leo Sandberg.

– Vi tänkte först göra mobilskal eller någon led-belysning till telefonen. Alla äger ju en mobil, säger Isac. 

– Men vi insåg att alla har väldigt olika modeller på sina telefoner, konstaterar Leo.

– Vi kom fram till att skimning är ett stort problem och idén föddes att göra skimningsskyddande korthållare, berättar Isac.

Den här typen av skimning handlar om kontokortsbedrägeri där någon läser av kontouppgifter från ett kontokort som ligger i en plånbok eller väska. Uppgifterna kan sedan användas för att genomföra betalningar på internet.

undefined
Namnet WILT kommer från första bokstaven i de fyras entreprenörernas namn. Loggan är inspirerad från en medeltida symbol för skydd. Produkten kommer i tre delar som företaget själva monterar ihop: korthållare, aluminiumbricka och lim. "Aluminiumet inuti är återvunnet från Hallins, spillaluminium som de laserskär åt oss, säger Leo Sandberg.

Hur fungerar er produkt?

– Det är en kortficka av silikon som kan sättas fast på någonting annat, exempelvis baksidan av en mobiltelefon eller ett mobilskal. Inuti fickan finns aluminium som stör ut signaler, beskriver Leo. 

Hur testade ni funktionen?

– Vi lånade kortterminalen i "Kaffis" och svepte runt ett kort på olika avstånd. Det fungerade bra med aluminiumet.

undefined
I entreprenörskursen ingår att starta upp ett företag, men även att avveckla det. Därefter går det att starta upp företaget igen, men utan UF-namnet. "Här är våra skisser, vi har gjort designen själva, säger Isac Ihrfeldt.

Har ni varit med om ett sånt här bedrägeri själva?

– Ja, förra året, säger Isac. Men det drogs bara några hundra. Jag vet vilken dag, men inte var det skedde.

Hur ser ni på konkurrensen?

– Vi har bara hittat en likadan, men den kostar sex gånger så mycket som vår. Det finns många andra portabla korthållare, men den här kan man sätta på sin telefon, säger Tomi. 

– Det finns mobilfodral med skimningsskydd, som man knäpper runt telefonen. Men i vår marknadsundersökning kom det fram att många vill ha någonting smidigt, säger Isac.

undefined
Kortfodralet med plats för tre kort kan sättas på telefonen. "Vi ville göra en produkt som man inte bara köper för att det är ett UF-företag, man ska ha användning av den, säger Isac Ihrfeldt.

Har ni stött på några svårigheter på vägen?

– Att hitta leverantörer och kunna nå ut till många människor, beskriver William. 

– Att tänka på allt runt omkring gällande material och miljö, säger Leo.

Polisens pressekreterare, Anna Engelbert säger att skimning är vanligast på den europeiska kontinenten. 

– De skimningutrustningar som beslagtagits här de senaste åren har främst funnits i södra Sverige med närhet till kontinenten.

Vilken typ av skimning är vanligast?

– I de flesta fall i Sverige har man utnyttjat obemannade tankstationer.

Är det svårt att komma åt kortbedragare?

– Gärningspersonerna som utför själva skimningen är ofta inte detsamma som sedan använder kortuppgifterna. Personer har gripits i samband med att de hämtar sin utrustning.

undefined
UF-företagarna bakom WILT-cases, från vänster: Leo Sandberg, Tomi Kumpulainen, Wiliam Båvius, Isac Ihrfeldt. De kommer från Ödeshög och Skänninge och går ekonomiprogrammet på Kungshögaskolan i Mjölby.

UF-företaget vill fortsätta att utveckla produkter för mobilen och de tror även att kortbedrägerier på nätet kommer att öka. 

Vilka är era framtidsplaner?

– Vi hade tänkt åka på en UF-mässa i Norrköping men den blev tyvärr inställd. Det kommer att bli ett Draknäste på skolan i vår, det blir kul. Då får man "pitcha" sin idé för en jury, berättar Leo.

I entreprenörskursen ingår att starta upp ett företag, men även att avveckla det. Därefter går det att starta upp företaget igen, men utan UF-namnet. 

– Det är svårt att starta upp och driva ett företag på kort tid, säger Tomi.

Kvartetten är ändå ganska eniga om att de vill fortsätta. 

– Jag vill absolut fortsätta med företagande, säger Isac. Det skulle vara kul att säga "för fem år sedan startade vi ett UF-företag och det är fortfarande det vi håller på med". En cool historia att berätta för sina barn i framtiden. 

Två frågor till WILT

Förebilder inom företagande?

William: Farfar, pappa, Elon Musk och morfar

Isac: Pappa, Ingvar Kamprad, Jordan Belford och morfar

Leo: Elon Musk, Ingvar Kamprad och morfar

Tomi: Elon Musk, Ingvar Kamprad och Jordan Belfort

Roligast med eget företag:

William: Skapa eget, få en bild av företagande och tjäna pengar

Isac: Utveckla egen produkt, lösa problem och ta eget ansvar

Leo: Se produkten från idé till färdig produkt, marknadsföra och nå ut till kunder

Tomi: Produktutveckling, säljet och marknadsföring

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!