Nationaldagen brukar firas högtidligt i Åtvidaberg med fanborg, musikkåren, Åtvidabergs drill, utdelning av flaggor och tal inför en stor publik. I år går det inte att genomföra firandet på grund av covid-19.
– Det känns jättetråkigt ur många perspektiv, säger Annica Nilsson som valdes till ordförande i Åtvidabergs hembygdsförening i mars.
Hon fortsätter:
– Nationaldagen är en högtidsdag som vänder sig till alla, men som främst samlar många i den äldre generationen och som är betydelsefull för dem.
Kommunen är medarrangör till nationaldagsfirandet. Kulturutvecklare Malin Forsling Parborg uppger att kommunen funderade på att göra en digital variant, liknande den film man sände på valborg med musik och diktläsning.
– Men det blir för svårt, säger Forsling Parborg och tipsar om att länsstyrelsen kommer att livesända en kort ceremoni från Linköpings slotts trädgård på nationaldagen.
Det sker kl 11.30 med tal av landshövding Carl Fredrik Graf och går att ta del av på länsstyrelsens facebook-sida.
På hembygdsgården ställs även midsommarfirandet ställs in. Det arrangemanget, liksom nationaldagen hör till hembygdsföreningens största årliga evenemang.
– Jag hoppas att folk kan fira både midsommar och nationaldagen hemma, men att man kommer tillbaka till hembygdsgården nästa år. Man måste hålla i gång traditioner som dessa för att de ska överleva, säger Annica Nilsson.
För hembygdsföreningen blir det en annorlunda sommar. De planerade trivselkvällarna kommer eventuellt, under förutsättning av att begränsning av folksamlingar lättar, att kunna genomföras i augusti.
Normalt sett brukar hembygdsföreningen under sommaren hålla öppet ett par dagar i veckan för visning av byggnaderna på hembygdskullen.
– Vi kommer inte ha det så i år, säger Annica Nilsson.
Men det innebär inte att hembygdsföreningen stänger dörren för visningar.
– Vi öppnar upp för besökare om det finns intresse.
Coronautbrottet innebär inte att hembygdsföreningen ligger på latsidan.
– Vi jobbar på. Vi renoverar och restaurerar, säger Annica Nilsson som bland annat städat minnesstugan för säsongen.
Andra aktiva medlemmar samlas på onsdagar för gemensamma arbetspass. Med en hembygdsgård, åtskilliga bodar och stugor och flera museisamlingar, finns det alltid arbetsuppgifter.
– Det finns mycket att ta hand om, konstaterar Annica Nilsson.