Familjen Hägg firar första julen i Florida

För familjen Hägg från Norrköping stundar första julen i Florida. Dit gick nämligen flyttlasset i somras. Familjen älskar "expat-livet" och allt vad det innebär.

Foto:

FLYTT2014-12-22 09:30

Norrköpingsfamiljen Hägg består av mamma Sarah, pappa Johan och sönerna Melvin, snart 9,  och Oliver, snart 6. Sedan i somras bor de i Orlando i Florida i USA. Familjen har tidigare bott en tid i Hanoi i Vietnam och när Johan, som jobbar på Siemens i Finspång, fick förfrågan om att vara med att bygga upp en ny avdelning för Siemens i USA, var svaret givet.
– Vi ville ut i världen igen. Vi tycker att "expat-livet" är spännande! Så när frågan kom var det direkt "ja", säger Sarah, som avslöjar att familjen dessförinnan var på väg att hamna i Asien igen.
– Men USA är så lik vår egen kultur så då passade det bättre att komma dit som familj med barn.

Sarah Hägg.

Expat är förkortningen av "expatriate", där första delen av ordet betyder "utanför" och den andra "fosterland". Ordet har tidigare använts av personer som för en tid levt i ett annat land än där den är uppväxt, men i dag används ordet mest av människor som jobbar i ett annat land på uppdrag av ett företag.

Melvin och Oliver gillar att klättra.

Innan familjen kunde lämna Sverige var det mycket att förebreda och planera. Lägenheten skulle sägas upp, visum fixas och pojkarna fick gå en "flytta-utomlands-kurs". Sarah och Johan gick en liknande kurs, fast för vuxna, som Siemens anordnade.
– Då blir det större chans att lyckas. Mjuka Flytten är ett företag som inriktar sig på barn som flyttar utomlands. Barnen gick på utresekurs hos dem, berättar Sarah.
Under våren åkte Johan och Sarah en vecka till Orlando på en så kallad "orientation trip" där de besökte olika skolor och tittade på hus.
– Vi kollade tre olika områden som vi rekommenderades, totalt tio hus. I det sista huset, som vi besökte sista dagen, klaffade allt. Huset var perfekt: vi kan cykla till en jättebra skola och det är nära till mataffärer, träning, kompisar och annat.

Hela familjen Hägg utanför huset i Orlando.

Sarah nämner även att det är viktigt att ha tålamod vid en utlandsflytt.
– Det kan till exempel dra ut på tiden med visum och kontrakt. När vi väl var här sov vi på luftmadrasser de sju första veckorna då vi väntade lite för länge med vår båtfrakt från Sverige. Att inte ha alla grejer är rätt skönt ibland och lite jobbigt ibland. Men man blir en erfarenhet rikare! säger hon.

Sarah, som jobbat med landskapsdesign en längre tid i Sverige, jobbar fortfarande mot Sverige och sina svenska kunder. Mer och mer fokuserar hon dock på nya kunder i USA. Men det är inte bara det som upptar henne dagar, när pojkarna är i skolan och Johan på jobbet. Mycket kretsar kring skolan och att lära sig språket.
– Jag jobbar mycket som volontär på skolan, med att till exempel översätta för skandinaviska elever, skolaktiviteter, assistera lärarna och så vidare.
Den skola som barnen går på har bra erfarenhet av "expatbarn". Barnen ingår i ett program som heter Esol.
– De går i vanlig klass men får extra stöd och hjälp några gånger i veckan. Olika appar och dataprogram används som hjälp för översättning. Efter tre månader förstod barnen det mesta som sägs och nu har de också börjat prata själva. Skolan är strikt med mycket läxor men är samtidigt otroligt duktiga på att motivera och inspirera till att lära är kul, säger Sarah.

Varje dag skjutsas pojkarna till skolan. Ibland stannar Sarah och assisterar.

Det bästa med flytten tycker familjen är att alla är så öppna och hjälpsamma. Dessutom är klimatet härligt och det finns alltid något nytt att se, göra eller upptäcka.
– Vi gillar det häftiga djurlivet och den exotiska naturen. När vi behöver finna lugn åker vi till en strand i ett stort naturreservat.

Målbild innan flytten: att hänga på stranden under hösten!

Det som varit svårast och tagit mest tid är allt pappersarbete som krävs för att få göra en utlandsflytt, speciellt till USA.
– Sedan är det alla system som man ska förstå som inte är uppbyggda på samma som i Sverige. Det som är svårast nu är kontakten med svenska myndigheter och banker, deras system fungerar inte om man är utlandssvensk och till exempel behöver få viktiga kort skickade till sig. De måste man komma in på kontoret i Sverige att hämta.
– Bra att veta är även att om man flyttar ut mer en ett år så skrivs man ur Sveriges alla skyddsnät, säger Sarah.
Hur länge de blir kvar i USA är ännu inte bestämt. Men delegationen är på upp till fyra år. Nu stundar den första julehn i Florida för familjen. Och vad vore den utan en riktig amerikansk tomte och jättejulgran?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!